Stavanger-investorene er optimistiske: Mer til salgs, men mye er dyrt

DNB Næringsmeglings investorundersøkelse viser at en rekordhøy andel av Stavanger-investorene forventer å være nettokjøpere av eiendom det neste året. Tilgangen på aktuelle eiendommer oppfattes som noe bedre enn for ett år siden.
OPTIMISME: Analysesjef Thomas Ramcilovic i DNB Næringsmegling forteller at Stavanger-investorene stort sett forventer å være på kjøper'n i året som kommer. | Foto: DNB
OPTIMISME: Analysesjef Thomas Ramcilovic i DNB Næringsmegling forteller at Stavanger-investorene stort sett forventer å være på kjøper'n i året som kommer. | Foto: DNB

«Mens flere opplever at det er mer til salgs, presiserte også mange at mye er dyrt. Mange aktører i regionen driver med eiendomsutvikling, kjøp og salg vil dermed i stor grad avhenge av når prosjekter er ferdige», sier analysesjef Thomas Ramcilovic i DNB Næringsmegling om funnene de gjorde i investorundersøkelsen for Stavanger.

Han påpeker at de har sett samme tendensen som i Bergen og Trondheim.

«En rekordhøy andel av de Oslo-baserte investorene forventet også å kjøpe seg opp, men i sistnevnte gruppe var økningen marginal fra et allerede høyt nivå», skriver Ramcilovic.

Andelen som mener kjøpsmulighetene i Stavanger har blitt bedre er den høyeste meglerhuset noen gang har målt, men flertallet mener situasjonen er relativt uendret.

Mange av besitterne har ikke konkrete salgsplaner, men undersøkelsen viser at gode nok bud ofte vil kunne medføre salg.

Kontor og kombi er i vinden

De mest interessante segmentene for investorene er kontor- og kombieiendommer, og mange er som alltid mest interesserte i utviklings- og value add-prosjekter.

«Aktørene i Stavangerregionen har i alle våre undersøkelser hatt utviklingseiendom øverst på ønskelisten. Markedet preges av at de lokale aktørene utvikler, mens kontantstrømeiendommer ofte kjøpes av nasjonale aktører eller utlendinger», forklarer Ramcilovic om Stavanger-markedet.

I undersøkelsen svarer utviklerne oftest at de kan utvikle eiendom innen flere segmenter, og at prosjektene vurderes i hvert tilfelle. De trekker oftest frem kontor, eventuelt med noe handel, og boligprosjekter.

Samtidig har oljeoppsvinget i vestlandsbyen også gitt økt interesse for kombieiendom.

Mange er selektive og vil ha sentrumsbeliggenhet, de som er interesserte i randsonen holder seg til de beste beliggenhetene nær kollektivtransport.

Venter flat yieldutvikling

De fleste tror på en relativt flat yieldutvikling, men Ramcilovic påpeker at det er flere som tror prime yield skal stige det nærmeste året enn i forrige undersøkelse.

«Begrunnelsen er at rentene ventes å stige. Det var flere som trodde at yielden i randsonen skal ned enn som trodde den vil stige. Blant annet begrunnes det med at bedring for oljerelaterte bedrifter vil bidra til noe bedre priser i randsonen fra et svakt nivå», sier analysesjefen som presiserer at det ikke er forventet noen større økning.

De få som opplyste at de venter yieldfall peker på at det er stor konkurranse om de beste objektene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også