Lanserer spesialisert kredittfond for eiendomsbransjen: Sikter mot milliarden

Anvil Asset Advisors går sammen med bransjeveteraner om å tilby alternativ finansiering til nordiske eiere av eiendom- og eiendomsutviklere.
JAKTER MILLIARDEN: Nick Laird og Erik Kimmestad i Anvil Asset Advisors har foreløpig et knippe hjørnestensinvestorer med på laget som har kommittert i overkant av 250 millioner kroner. De har ambisjoner om å nå milliarden i løpet av det neste halvåret. | Foto: Bård Gudim
JAKTER MILLIARDEN: Nick Laird og Erik Kimmestad i Anvil Asset Advisors har foreløpig et knippe hjørnestensinvestorer med på laget som har kommittert i overkant av 250 millioner kroner. De har ambisjoner om å nå milliarden i løpet av det neste halvåret. | Foto: Bård Gudim

– Vi ser at det finnes et finansieringsgap hvor særlig mindre og mellomstore eiendomsselskaper mangler alternative kapitalkilder. De blir ofte møtt av konservative banker, mens obligasjonslån kan være rigid og krever høyere lånevolum. Mesaninfinansiering er et veletablert produkt i større eiendomsmarkeder, og vil bidra til å gjøre finansieringsmarkedet for nordisk eiendom mer fleksibelt, sier partner Erik Kimmestad i en pressemelding fra Anvil Asset Advisors.

Anvil Asset Advisors har gjennom sin nyetablerte fondsplattform – Hybridge Mezzanine – lansert sitt første gjeldsfond som skal tilby mesaninfinansiering, en gjeldstype som ligger mellom egenkapital og førsteprioritets pantelån.

Med seg på eiersiden i Hybridge har de fått med seg Hemfosa- og Nyfosa-nestor Jens Engwall, Samfunnsbygg-grunnlegger Simon Venemyr Ottersland og Eiendomshuset Malling & Co.

– Vi mener timingen for å gjøre dette er spesielt god akkurat nå. Det er urimelig å anta svært lave eller negative realrenter på sikt, og makroøkonomisk stimulans vil etter hvert måtte nedskaleres. «Coronadopingen» av finansmarkedene kan ikke fortsette for alltid. En normalisering av eiendomsmarkedene vil skape mange gode investeringsmuligheter for oss i tiden fremover, sier Jens Engwall, styremedlem i Nyfosa og medeier i Hybridge.

– Kan bevege oss fort

Gjennom fondet tilbyr Hybridge eiendomsbesittere et finansieringsalternativ for prosjekter som ellers vil slite med skarp avdragsprofil eller lav belåning, fordi kontantstrømmen ikke passer inn i bankenes sjablongmessige modeller til tross for at den underliggende eiendomsverdien er robust.

Nordiske banker er selektive når de skal gi lån som overstiger 60-65 prosent av verdien på eiendommer, og dermed kan fondet tilby finansiering som ellers er uoppnåelig for mange ettersom man i enkelte tilfeller kan gå så høyt som til 80 prosent belåning.

– I tillegg er vi rigget til å være raske. En av fordelene med å ha kommitert kapital er at vi kan bevege oss fort og ha kapitalen på plass i løpet av noen få uker, sier Kimmestad, som legger til at de allerede er aktivt i gang med å investere.

– Dette er en finansieringsform som vil passe for eiendomsselskaper som eksempelvis har behov for å finansiere joint venture-prosjekter, egne utviklingsprosjekter, lån knyttet til eiendomskjøp eller for rekapitalisering av egen balanse, typisk i situasjoner med økt kompleksitet når bankene ikke klarer å tilby finansiering, sier Nick Laird, styreleder i Anvil og Hybridge.

Laird legger til at fra Anvil og Hybridges perspektiv handler dette om å tilby finansiering for å bygge bro mellom nåtid og et kjent fremtidig utfall.

Laird var med på oppstarten av mesaninfinansiering for eiendom på 90-tallet i USA, hvor mesanin i dag er et standardinnslag innenfor eiendomstransaksjoner.

– Mesaninfinansiering er en attraktiv alternativ kapitalkilde for mange eiendomsselskaper som ønsker å kjøpe, utvikle og foredle sine eiendommer. Jeg har kjent til Anvil-teamet i mange år og sett hvordan de har gjennomført mesanininvesteringer over hele Norden tidligere. Jeg ser på dette som en fondsplattform med et stort pan-nordisk potensial, sier Jens Engwall.

Sikter mot milliarden

Foreløpig har et knippe hjørnestensinvestorer kommittert i overkant av 250 millioner kroner, som Hybridge er allerede godt i gang med å investere.

Ambisjonen er hente ytterligere opptil 750 millioner kroner i løpet av første halvår 2022.

– For investorene er det forventet en attraktiv risikojustert avkastning sammenlignet med tradisjonelle eiendomsinvesteringer, aksjer og selskapsobligasjoner i dagens marked. Samtidig er nedsiden begrenset gjennom sikkerhet som typisk vil være aksjepant, selskapsgarantier eller i enkelte tilfeller eiendomspant, sier Kimmestad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

ÅRET RUNDT: Thor Thoeneie forteller at han badet året rundt - uansett. Her fra Cannes under Mipim i mars. | Foto: Privat

Oslo Airport City-sjefen: – Vi arbeider med planer for utvikling og utbygging av inntil en million kvadratmeter

Thor Thoeneie mener sosial- og økonomisk bærekraft konsekvent får for lite oppmerksomhet, noe som blant annet går utover utbyggernes forutsigbarhet. – Private utbyggere sitter på all risiko, sier han.

For abonnenter

Les også