Ny rapport: Eiendomsbesittere har høyere miljøambisjoner enn leietakere

Mens flere leietagere enn eiendomsbesittere har en dedikert bærekraftsansvarlig, rangerer investorene bærekraft høyere som utvalgskriterie enn leietagerne.
AKERSHUS EIENDOM: (Fra venstre) Sindre Vesje Bråtebæk, Kari Due-Andresen, Erik Mikael Johnsen, Birgitte Heskestad Ellingsen, Kristian Småvik, Tor-Øyvind Skjelvik, Camilla Hvistendahl | Foto: Akershus Eiendom
AKERSHUS EIENDOM: (Fra venstre) Sindre Vesje Bråtebæk, Kari Due-Andresen, Erik Mikael Johnsen, Birgitte Heskestad Ellingsen, Kristian Småvik, Tor-Øyvind Skjelvik, Camilla Hvistendahl | Foto: Akershus Eiendom

Akershus Eiendom har spurt en rekke ledende eiendomsbesittere, banker og leietagere om forhold rundt bærekraft. Her opplyser 46 prosent av eiendomsinvestorene og 52 prosent av leietakerne at de har en dedikert bærekraftansvarlig. Dette fremkommer av næringsmeglerens halvårsrapport. 

Akershus Eiendom påpeker at de er overrasket over at så mange av investorene har en dedikert ansvarlig på dette området, mens de samtidig hadde ventet at andelen var høyere blant leietagerne.

«Hele 60 prosent av eiendomsinvestorene oppgir at ESG er en avgjørende del av deres investeringsstrategi, hvorav syv prosent sier at de utelukkende investerer i ledende miljøbygg», kommenterer AE i rapporten. Samtidig er ytterligere en tredjedel på vei til å inkludere ESG i sin investeringsstrategi, og 84 prosent oppgir at de har økt betalingsvillighet for de mest innovative miljøbyggene.

Blant leietagerne oppgir en av fem bærekraft som det viktigste kriteriet ved valg av lokaler. Beliggenhet, lokaler, pris og god kollektivdekning rangeres som et mer tungtveiende kriterium. Samtidig som bærekraft havner utenfor topp tre, opplyser tre av fire leietagere at kontorene er en viktig brikke i deres bærekraftarbeid i dag. Ni av 10 sier det blir viktig innen fem år.

Ut fra faktiske handlingsbaserte kriterier ser det dermed ut til at investorene er de som er mest ivrige på bærekraft. Dersom de skal oppnå egne miljøambisjoner, påpeker Akershus Eiendom at de nok må belage seg på å oppgradere egen portefølje, eller kjøpe og utvikle grønt:

Av de 129 Breeam- sertifiserte kontorbyggene som enten er bygget eller totalrehabilitert i Norge, er det nemlig kun en håndfull som i ettertid er blitt omsatt.

«Samtidig byr dette på en mulighet for en grønn premie i transaksjonsmarkedet; noe vi ser anekdotiske bevis for allerede i dag», kommenterer analyseteamet i rapporten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

HAR GÅTT BORT: Advokat Pål Martin Sand. | Foto: Dæhlin Sand Advokatfirma

Pål Martin Sand er død