Derfor faller ledigheten i Stavanger-regionen

Vi må tilbake til 2015 for å finne en lavere ledighet for næringseiendom i Stavanger-regionen. Meglertopp Jan Inge Røyland peker på høy aktivitet i næringslivet i området.
ØKT OPTIMISME: Jan Inge Røyland rapporterer om lavere ledighet i Stavanger-regionen | Foto: EiendomsMegler 1 SR-Eiendom
ØKT OPTIMISME: Jan Inge Røyland rapporterer om lavere ledighet i Stavanger-regionen | Foto: EiendomsMegler 1 SR-Eiendom

Den gode utviklingen i markedet for næringseiendom i Stavanger-regionen fortsetter, skriver Jan Inge Røyland, leder for næringseiendom i Sparebank 1 SR-Eiendom i en fersk markedsrapport.

Den totale ledigheten for næringseiendom i regionen er nå 5,0 prosent, mot 5,4 prosent i fjor. Totalt er det for alle segmenter 327.000 kvadratmeter som står ledig. Dette er en nedgang fra i fjor på 25.000 kvadratmeter.

Ifølge meglerhuset har det vært nedgang i ledige areal i alle typer segmenter, men det er kontorareal som har hatt størst reduksjon med 13.000 kvadratmeter sammenlignet med i fjor høst.

«Dette er et resultat av høy aktivitet i regionens næringsliv. Vi opplever at bedrifter har behov for utvidelse av sin kapasitet, og at det er større optimisme med tanke på opprettholdelse av dagens aktivitet og fremtidig vekst. Dette er en god kombinasjon for etterspørsel etter næringsareal», skriver Røyland.

– Hva ser du på som det mest spennende poenget nå?

– Ledigheten på kontor Forus nå er under 10 prosent, det laveste nivået siden 2014. Samtidig er ledigheten på kombinasjonseiendommer på 3,7 prosent, noe som begynner å bli lavt, sier Røyland til EiendomsWatch.

Han mener det er flere behov som nå blir vanskelig å dekke med eksisterende eiendommer og at nybygg vurderes.

Lite nytt inn i markedet

Det er fortsatt liten aktivitet på nybygging av kontor, mens det er noe nybygging av kombinasjonsareal.

«Dette gjør at tilbudet på kontorareal holdes omtrent på samme nivå og vekst i etterspørsel medfører reduksjon i ledige kontorareal. På kombinasjonsareal er det flere aktører som ikke finner egnede lokaler og som må vurdere nybygg», heter det videre.

Samlet ledighet på kontorareal er nå 9,2 prosent, tilsvarende 222.000 kvadratmeter. Dette er 13.000 kvadratmeter mindre ledig kontorareal enn høsten 2021, da tallet var 9,8 prosent.

«Det er fortsatt mye ledig kontorareal, men vi må tilbake til våren 2015 for å finne lignende ledighetstall for kontoreiendommer», heter det.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

5 PROSENT LEDIGHET TOTALT: Ledigheten svinger fra område til område (tall fra høsten 2021 i parentes) | Foto: Sparebank 1 SR-Eiendom
5 PROSENT LEDIGHET TOTALT: Ledigheten svinger fra område til område (tall fra høsten 2021 i parentes) | Foto: Sparebank 1 SR-Eiendom
Mye smått er ledig i Stavanger sentrum

I Stavanger sentrum er det nå 39.000 kvadratmeter ledige kontorarealet, mot 43.000 kvadratmeter høsten 2021. Ni eiendommer over 1000 kvadratmeter står ledig. 24 eiendommer under 1000 kvadratmeter står ledig. Av disse er 20 på under 500 kvadratmeter.

«Leieprisene holder seg godt i sentrum og bekrefter nivå på 3100 kroner. Enkelte eiendommer oppnår enda høyere priser. Økning i leiepriser skyldes primært at kontorareal som blir signert kontrakt på er av høyere standard», skriver Røyland.

Røyland rapporterer om god utvikling flere steder i regionen, men særlig utviklingen på Forus bidrar til den reduserte ledigheten. Det er også redusert ledighet på kombinasjonsareal.

«Leieprisene holder seg stabile, og vi tror at god etterspørsel og synkende ledighet vil bidra til at leieprisene etter hvert vil øke noe. Det er i Stavanger sentrum vi har hatt en markert utvikling i høyere leiepriser, men dersom den gode aktiviteten opprettholdes er det forventet at leieprisene vil øke også steder», fremgår det.

Handelseiendommer fylt opp

For handelseiendommer i regionen er det fortsatt lav ledighet. Det er nå 0,4 prosent ledighet på handelsareal, noe som tilsvarer kun 6500 kvadratmeter. Ledigheten har ikke vært lavere siden 2008, viser tallmaterialet fra megleren.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også