SBB kjøper norske barnehager for 4,6 milliarder kroner

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, også kjent som SBB, kjøper 142 barnehagebygg fra det norske selskapet Trygge Barnehager. 
BARNEHAGEONKELEN: Han ble født i Montenegro da landet var en del av Jugoslavia, og han har vært aktiv i Socialdemokraterna. Ilija Batljan er mannen bak selskapet som nå eier nesten 300 barnehager i Norge. | Foto: SBB
BARNEHAGEONKELEN: Han ble født i Montenegro da landet var en del av Jugoslavia, og han har vært aktiv i Socialdemokraterna. Ilija Batljan er mannen bak selskapet som nå eier nesten 300 barnehager i Norge. | Foto: SBB

Eiendomsverdien i kjøpet er på 4.580 millioner kroner, skriver SBB i en pressemelding fredag kveld.

Kjøpet består av 142 eiendommer på til sammen 110.000 kvadratmeter bebygd areal. Tomtearealet er på 677.000 kvadratmeter.

Trygge Barnehager har samtidig inngått en leieavtale på de samme eiendommene. De årlige leieinntektene vil være på 262 millioner kroner for SBB. Leieavtalen er på 25 år med mulighet til forlengelse. Total leietid kan bli inntil 45 år.

I og rundt storbyene

Ifølge pressemeldingen er cirka 92 prosent av eiendomsverdien lokalisert i storbyregionene, med en stor andel i Oslo.

– Vi er veldig takknemlige for at vi har fått muligheten til kjøpe en så god og solid portefølje med barnehager, som gründerne Eli og Sigurd har bygd opp over mange år. Vi er også takknemlige for at vi får muligheten til å samarbeide videre med selgerne, som nå blir langsiktige leietakere hos SBB, sier SBB-sjef Ilija Batljan i en kommentar i pressemeldingen.

Han legger til at SBB tar ansvaret for murstein og betong slik at kommunene og de private selskapene skal kunne fokusere på velferdssamfunnets kjernevirksomheter. 

– Vi har også finansiell kapasitet til å fortsette å støtte utbyggingen av viktig sosial infrastruktur sammen med segmentets aktører. SBB, med sine 150.000 aksjonærer, kommer til å bestå i mange generasjoner, noe som er helt sentralt for en langsiktig, bærekraftig og sosial infrastruktur, noe som også segmentets aktører har begynt å legge mer vekt på. Videre bekrefter dette kjøpet vårt store engasjement og tro på det norske markedet og vår vilje til å ta ansvar for de viktigste menneskene i samfunnet, sier Batljan.

1 av 10 barn i SBB-barnehage

Dette er ikke første gang SBB kjøper barnehager i Norge. I fjor sommer kjøpte SBB 140 barnehagebygg fra Læringsverkstedet, og selskapet eier før dagens kjøp 150 norske barnehager. Etter dagens kjøp kommer cirka 10 prosent av alle barnehagebarn i Norge til å gå i en barnehage der bygget er eid av SBB, forteller Batljan.

Selger av barnehagebyggene, Sigurd Aase og Eli Sævareid i Trygge Barnehager, er fornøyd med både salget og leieavtalen. 

– Vi er meget tilfredse med en transaksjon som ytterligere styrker Trygge Barnehager som et robust selskap for fremtiden. Vi ser frem til å kunne fokusere enda sterkere på barnehagedrift fremover sammen med våre ansatte, sier Aase og Sævareid i pressemeldingen.

Rask overtakelse

Daglig leder for SBBs norske selskap, SBB Samfunnsbygg, Henrik Melder sier kjøpet viser SBBs vilje til å ta et stort og viktig samfunnsansvar i det norske samfunnet. 

– Vi vil etter dette kjøpet ha en portefølje bestående av nesten 300 barnehager i Norge, sier Melder.

Signering ble gjennomført fredag og overtakelse er planlagt allerede mandag 13. desember. SBB’s rådgivere i transaksjonen har vært Arctic Securities og Advokatfirmaet Thommessen.

Andre storkjøp

Kjøpet av de norske barnehagene kommer nøyaktig en måned og en dag etter at SBB gjorde et annet storkjøp i Norge, nemlig eiendomsutvikleren Solon Eiendom. 

SBB kunne 9. november melde at selskapet hadde kjøpt samtlige Solon-aksjer fra Simen Thorsen, Øystein Landvik, Tore Aksel Voldberg og Runar Vatne. Dermed hadde selskapet sikret seg en eierandel på 83,36 prosent av den norske boligutvikleren.

Les også:

Svenske SBB kjøper Solon Eiendom 

De kjøper Solon: Dette er Ilija Batljan og SBB  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også