Snekker- og tømrertørke i Norge

Virksomheter over hele landet sliter med å rekruttere folk – det er ikke nok snekkere, rørleggere og andre bygg- og anleggsfolk å få tak i.
MANKO: Flere bedrifter innen bygg og anlegg strever med å finne nok kvalifiserte de kan ansette. Her er en bygningsarbeider i gang med å jobbe ved et eldre bygg i Torggata i Oslo i starten av mai 2022. | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen, EiendomsWatch
MANKO: Flere bedrifter innen bygg og anlegg strever med å finne nok kvalifiserte de kan ansette. Her er en bygningsarbeider i gang med å jobbe ved et eldre bygg i Torggata i Oslo i starten av mai 2022. | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen, EiendomsWatch
NTB

Nav anslår at det mangler arbeidskraft som tilsvarer mer enn 70.000 personer. Det er over 24.000 flere enn på samme tid i fjor. Knappheten på arbeidskraft var høyere i vår enn før pandemien.

Utviklingen ses over hele landet og innen en rekke sektorer, viser Navs årlige bedriftsundersøkelse.

Det er størst underskudd på sykepleiere, helsefagarbeidere og spesialsykepleiere, men dernest følger bygg- og anlegg. Nav beskriver en betydelig økning det siste året.

Det anslås at det i vår har vært 11.500 personer i manko. Særlig tømrere og snekkere er etterspurt, men også betongarbeidere, rørlegger og VVS-montører.

Venter Ukraina-effekt

Nesten en av tre virksomheter i bygg og anlegg melder om problemer med for få kvalifiserte søkere. Størst er presset i Buskerud, Asker og Bærum og i Rogaland.

Nav påpeker imidlertid at råvareprisene har steget kraftig etter at krigen brøt ut i Ukraina. Det får ringvirkninger for virksomhetene. Undersøkelsen ble gjennomført på senvinteren, og den fanger ikke nødvendigvis opp effekten av dette. Tallene for denne næringen må derfor tolkes med dette forbeholdet.

Stanser nybygg etter Ukraina-krisen

Rekordmange opplever rekrutteringsproblemer. Til sammen svarer 27 prosent av virksomhetene at de har hatt problemer med å få tak i folk med riktig kompetanse i løpet av de siste tre månedene.

– Dette er med god margin den største prosentandelen siden vi begynte å stille dette spørsmålet i 2012, heter det i rapporten som ble lagt fram onsdag.

Mange opplyser at de ikke fikk ansatt noen da de lyste ut stilling. Andre svarer at de endte med å ansette noen med lavere eller annen formell kompetanse enn de søkte etter.

Stor undersøkelse

Bedriftsundersøkelsen gir et bilde på hva virksomheter og bedrifter etterspør. Den gir også innsikt i hva bemanningsbehovet blir framover.

– Kunnskap om hvilke typer kompetanse arbeidsgivere har problemer med å få tak i, er viktig for at Nav skal kunne yte god service, heter det i rapporten.

Undersøkelsen ble gjennomført fra 1. februar til 21. mars i år. Den er basert på et utvalg på 10.828 virksomheter som er trukket ut fra bedrifts- og foretaksregisteret.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også