Boligprisene falt i september, men utviklet seg sterkere enn normalen

Til tross for en nedgang på 0,9 prosent gikk de sesongjusterte boligprisene opp i årets første høstmåned.
OPPDATERER: Nye tall fra Eiendom Norge viser en relativt standhaftig prisutvikling i det norske boligmarkedet. Her er administrerende direktør Henning Lauridsen under en tidligere presentasjon av boligprisstatistikken til organisasjonen. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OPPDATERER: Nye tall fra Eiendom Norge viser en relativt standhaftig prisutvikling i det norske boligmarkedet. Her er administrerende direktør Henning Lauridsen under en tidligere presentasjon av boligprisstatistikken til organisasjonen. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Boligprisene i Norge utviklet seg sterkere i september enn det som er normalt for måneden. Flere byer som Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Bodø hadde en sterk sesongkorrigert utvikling, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Tirsdag kom organisasjonen med sin månedlige prisstatistikk for det norske boligmarkedet. Boligprisene falt med 0,9 prosent i september, men korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent.

Liten renteeffekt foreløpig

Nå er boligprisene 8 prosent høyere enn for ett år siden. Foreløpig synes ikke renteheving å få de store utslagene.

– I slutten av september fikk vi den første av flere varslede renteøkninger fra Norges Bank, men det er for tidlig å se tegn til at økte renter i boligprisutviklingen. Historisk har det også vært en tendens til at gradvise renteøkninger tar lengre tid å få effekt i boligmarkedet, sier Lauridsen.

Uavhengig av høyere rente er prisutviklingen over hele landet avtagende, oppgir Eiendom Norge-sjefen.

– Boligmarkedet følger nå normalt konjunkturforløp, noe markedet ikke gjorde i 2020. Vi venter at boligprisene vil fortsette å falle som normalt gjennom høsten. Og slik det står nå vil boligprisutviklingen for 2021 bli noe svakere enn Eiendom Norges prognose på 7,5 prosent 12 måneders vekst ved utgangen av året, sier Lauridsen.

Rekordomsetning hittil i år

I årets første ni måneder er det solgt 81.060 boliger, noe som er 4,7 prosent flere enn i samme periode i 2020.

Men i september ble det solgt 10.378 boliger i Norge, som er 6,8 prosent færre enn i tilsvarende måned i fjor. Det ble lagt ut 9.987 boliger til salgs i september, og det er 7,1 prosent færre enn i samme måned i 2020.

Så langt i år er det lagt ut 84.636 boliger for salg i Norge, noe som er 3,8 prosent flere enn i samme periode i fjor.

– Det er solgt noe færre boliger i september i år enn i fjor, men så langt i år har det aldri vært lagt ut eller solgt så mange bruktboliger, sier Lauridsen.

I snitt tok det 35 dager å selge en bolig i september, det samme som i august. Kortest salgstid hadde Bodø m/Fauske med 14 dager og lengst salgstid hadde Ålesund m/omegn med 62 dager, ifølge Eiendom Norge.

– I snitt har det så langt i 2021 gått raskere å selge en bolig i Norge enn de siste årene. Spesielt på Sørlandet og Rogaland er salgstid gått mye ned sammenlignet med tidligere år, sier Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også