Flere tror boligprisene vil øke, tross økt rente

Det rapporteres om stigende tro på boligprisoppgang. Bare syv prosent av deltakerne i NBBLs boligmarkedsbarometer tror prisene vil falle det neste året.
ØKTE BOLIGPRIS-FORVENTNINGER: Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBl, presenterer funnene fra deres siste undersøkelse. | Foto: Nadia Frantsen
ØKTE BOLIGPRIS-FORVENTNINGER: Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBl, presenterer funnene fra deres siste undersøkelse. | Foto: Nadia Frantsen

83 prosent av de 1000 deltakerne i NBBLs boligmarkedsbarometer forventer renteoppgang det neste året, mens 60 prosent tror på stigende boligpriser i samme periode. Det tilsvarer en oppgang på fire prosentpoeng fra august. Syv prosent tror på boligprisfall, mens resten tror på uendrede boligpriser eller ikke har noen formening om dette.

– Svarene gir et godt bilde på oppgangen i norsk økonomi, samt at boligmarkedet lever fint med en forsiktig renteoppgang, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL, i en pressemelding.

Undersøkelsen er foretatt i forkant av rentemøtet i forrige uke og kan derfor tyde på at renteøkningen i stor grad var forventet.

Boligmarkedsbarometeret blir liggende på et nokså høyt nivå som følge av optimisme rundt både boligprisene og arbeidsmarkedet, men faller allikevel noe tilbake på grunn av den betydelige oppgangen i andelen som forventer renteoppgang.

– Gjenåpningen av samfunnet har gitt et betydelig oppsving i norsk økonomi. Det er tiltagende vekst i de fleste sektorer, både når vi ser på sysselsetting og produksjon. Sentralbanken ønsker derfor å normalisere renten. Renteøkningen var godt kommunisert. Denne første renteøkningen var nok derfor i stor grad tatt høyde for i husholdningene, sier Frengstad Bjerknes.

NBBL tror renten vil moderere boligprisforventningene i takt med at den settes opp det kommende året.

STIGENDE OPTIMISME: Mye har skjedd siden mars 2020 | Foto: NBBL
STIGENDE OPTIMISME: Mye har skjedd siden mars 2020 | Foto: NBBL
 

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også