Eiendom Norge mener SV snik-innfører husleieregulering: – Konsekvensene for leiemarkedet vil være store

Regjeringen ble sist uke enig med SV om revidert budsjett. Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen tror dette vil redusere tilbudet av utleieboliger i Norge betraktelig.
ER KRITISK: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge | Foto: Terje Bendiksby / NTB
ER KRITISK: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge rapporterer om rekordvekst i leieprisene i andre kvartal. Leieprisene i de fire store byene steg med 3,8 prosent i andre kvartal 2024. Det siste året har leieprisene steget med 7,7 prosent.

I torsdagens pressemelding bruker han imidlertid også mye plass på poenget med at regjeringen sist uke ble enig med SV om revidert budsjett. 

SV fremforhandlet også et flertall for tre forslag til regulering av leiemarkedet, henholdsvis at følgende skal skrives inn i husleieloven:

  • En hovedregel om at husleieavtaler ikke skal være tidsbestemte.
  • En rett for leieren til å forlenge en tidsbestemt leieavtale når den løper ut.
  • En ufravikelig oppsigelsesrett for leieren.

– Forslaget er åpenbart utført med gode intensjoner, men konsekvensene av dette for leiemarkedet vil være store. Trolig vil det redusere tilbudet av utleieboliger i Norge betraktelig, fordi det i praksis er en snikinnføring av husleieregulering, sier Lauridsen i meldlingen.

– Med dagens husleielov har utleier mulighet til å justere leien til markedsleie hvert tredje år. Når tidsubestemte kontrakter blir hovedregelen, forsvinner utleiers mulighet til å justere leien til markedsleie automatisk, forteller Lauridsen.

– I praksis er dette en husleieregulering sammenlignet med dagens situasjon, fordi det ikke gis adgang til å justere leien etter markedet etter tre år. Dette vil får stor betydning hvordan både bankene og eiere vil vurdere utleieboliger som en investering, og trolig vil forslaget få store konsekvenser for utbudet av utleieboliger i Norge, sier Eiendom Norge-sjefen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også