Leiemarkedet i Oslo: – Dyrere enn noensinne

Prisene på leie av leiligheter i Oslo og Trondheim har økt med rundt ni prosent på ett år, ifølge Finn. Utleiemegleren mener «investering i eiendom må bli attraktivt igjen». NSO vil ha flere boliger.
ØNSKER FLERE UTLEIERE: Finn eiendom oppfordrer de som kan leie ut bolig til å gjøre det nå. På illustrasjonsbildet fra Oslo ser vi høyblokkene på Enerhaugen på Tøyen med Ekebergåsen i bakgrunnen. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ØNSKER FLERE UTLEIERE: Finn eiendom oppfordrer de som kan leie ut bolig til å gjøre det nå. På illustrasjonsbildet fra Oslo ser vi høyblokkene på Enerhaugen på Tøyen med Ekebergåsen i bakgrunnen. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NTB og Fabian Skalleberg Nilsen/EiendomsWatch

– Det er dyrere enn noensinne, sier Jørgen Hellestveit i Finn eiendom, og oppfordrer flere til å leie ut hvis de har mulighet.

Hittil i år er det annonsert 70.776 boliger i Bolig til leie på Finn. Det er over 3349 flere annonser enn i fjor på samme tid.

Også Utleiemegleren merker økningen. Leieprisen for alle boligtyper i deres portefølje i Oslo økte med 6,8 prosent sammenlignet med mai 2023. 

– Studentenes boligsituasjon er kritisk, sier administrerende direktør Stian Carlsen i Utleiemegleren.

Få studentboliger

Utleieaktøren henviser til tall fra studentboligundersøkelsen i 2023, som viser at i Oslo var dekningsgraden på studentboliger kun på 12,2 prosent, mens dekningsgraden nasjonalt lå på 14,7 prosent.

– Dekningsgraden vil neppe øke i 2024, og det betyr at de fleste studenter må ut i det private leiemarkedet. Her møter de kraftig stigende leiepriser og tøff kamp om boligene, sier Utleiemegleren-sjefen.

Privat utleie strekker ikke til

Samtidig peker Carlsen og co. på et fortsatt frafall av sekundærboliger i Oslo og til dels i Stavanger, viser tall fra første kvartal i Sekundærboligstatistikken 2024 gjennomført av Ambita og Norges Eiendomsmeglerforbund.

I resten av landet ble det registrert en liten økning i antall sekundærboliger.

– Økningen er liten, og langt fra stor nok til å betjene etterspørselen i markedet vi har nå. Investering i eiendom må bli attraktivt igjen, sier Carlsen.

Til høsten frykter Norsk Studentorganisasjon (NSO) en historisk lang boligkø.

– Det vil særlig påvirke de nye studentene. Det viktigste tiltaket for å bedre leiemarkedet er å bygge flere boliger slik at tilgangen på leieboliger øker. Vi trenger at politikerne er mer på ballen for å sikre flere leieboliger, både studentboliger og i det private markedet, sier NSOs leder Oline Sæther via en pressemelding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også