Det har aldri vært mindre lønnsomt å leie ut bolig

NTNU-professor og forsker Are Oust har forsket på boligmarkedet i 20 år, og mener en av tre ting må skje. – Enten må boligprisene ned. Eller så må renta mye ned. Eller så må leieprisene videre opp.
MINUS: Are Oust sier økte kostnader gjør at boligutleiere går i minus. | Foto: NTNU
MINUS: Are Oust sier økte kostnader gjør at boligutleiere går i minus. | Foto: NTNU

Å leie ut bolig oppnår historisk lav lønnsomhet, skriver NRK

Årsaken er økte eierkostnader, heriblant utgifter til lånerenter, forsikring, kommunale avgifter og eiendomsskatt, spesielt for sekundærboliger som utgjør en stor andel av utleieboligene i Norge. 

Ifølge NTNU-professor Are Oust, som har forsket på boligmarkedet i nær 20 år, har det aldri vært mindre lønnsomt å leie ut bolig enn det er i dag. Hvis utleier tar hensyn til inntektene fra utleien og trekker fra normale kostnader, samt det de må betale på lånet sitt, ender de opp i minus.

– Enten må boligprisene ned. Eller så må renta mye ned. Eller så må leieprisene videre opp. Det siste høres veldig sannsynlig ut, sier Oust.

Dette bekreftes av administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, som påpeker at utviklingen kan føre til enda tøffere tider for de som er på jakt etter en bolig å leie. 

– Leieprisene kommer til å fortsette å stige inntil markedet kommer tilbake i balanse igjen. Regjeringens skattepolitikk, som ble startet av Solberg-regjeringen for å få færre utleieboliger, bærer noe av skylden fordi målet med politikken er oppnådd, skriver han i et innlegg på LinkedIn.

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

FØR OG ETTER: Prosjektet før og etter behandlingen av PBE som medførte en redusering i antall etasjer. Selv om etaten er fortsatt ikke tilfreds med det arkitektoniske uttrykket, har de gitt tommel opp. | Foto: Lillestrøm Arkitekter

Obos og Nordr får tommel opp av PBE på Løren

For abonnenter

FANT LOKALER TIL LULULEMON: Lars Simen Paulgaard fra Malling & Co. | Foto: Eiendomshuset Malling & co

Åpner ny flagship store på Karl Johan