Eiendom Norge-sjefen: – Det er solgt svært mange boliger i Norge i mai

Eiendom Norge rapporterer om stigende boligpriser og flere solgte objekter i mai. – Det har vært lagt ut mange nye boliger på markedet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen.
ØKT SALG I MAI: Det ble solgt over 10.000 boliger i Norge i mai, rapporterer administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. | Foto: Terje Pedersen, NTB
ØKT SALG I MAI: Det ble solgt over 10.000 boliger i Norge i mai, rapporterer administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. | Foto: Terje Pedersen, NTB

I mai ble det solgt 10.436 boliger i Norge, noe som er 0,9 prosent flere enn tilsvarende måned i 2021. Samtidig ble det lagt ut 11.708 boliger for salg, opp 0,2 prosent flere enn i samme måned i 2021.

Så langt i år er det solgt 38.819 boliger i Norge. Det er 11,4 prosent færre enn samme periode i fjor.

Overrasket over prishopp

Boligprisene steg med 1,2 prosent i mai 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.

– Boligprisene i Norge steg kraftig i mai, og prisveksten var spesielt sterk på det sentrale Østlandet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en melding.

Han mener den sterke prisveksten sist måned er overraskende sett i lys av høyere renter og høy inflasjon både nasjonalt og globalt.

– Lav tilbudsside

– Samtidig skapes prispress av den lave tilbudssiden i bruktboligmarkedet, høyere kostnader og flaskehalser for produksjon av nye boliger, samt sterk folkevekst. Det går også svært godt i norsk økonomi for øyeblikket og det gir økt etterspørsel etter bolig, sier Lauridsen

Når det gjelder tilbudssiden i bruktboligmarkedet, så er den fortsatt svakere enn tidligere år, selv om det har vært en liten vekst i antall nye boliger på markedet gjennom mai, sier Lauridsen.

– Det er solgt svært mange boliger i Norge i mai og det har også vært lagt ut mange nye boliger på markedet. Tilbudssiden preges imidlertid fortsatt av det lave utbudet fra tidligere i år.

Ifølge Lauridsen er gapet på tilbudssiden sammenlignet med 2021 noe mindre enn i april.

Salg går unna på 16 dager

Det tok i gjennomsnitt 26 dager å selge en bolig i mai, ned fra 29 dager i april. Kortest salgstid hadde Oslo, Asker og Bærum, Drammen med omegn og Bodø/Fauske, alle med 16 dager.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mai hadde Oslo med en oppgang på 1,6 prosent.

Etterslep i Oslo

Oslo har også en sterk oppgang i 12 måneders veksten med en oppgang til 7,1 prosent fra 4,6 prosent i april.

Etter en moderat utvikling i boligprisene i Oslo i 2021, så har boligprisene i hovedstaden så langt i år steget kraftig, sier Lauridsen.

– Oslo kommune må ta utfordringene på tilbudssiden og boligbygging på alvor, hvis ikke vil boligprisene her stige enda mer. Målt etter det demografiske behovet er det bygget om lag 40.000 for få boliger i Oslo siden 2000. Dette etterslepet må tas igjen, og det må spesielt satses på større utbyggingsområder over hele byen, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også