Obos økte igangsettingen i første kvartal

Obos fikk et resultat før skatt på 674 millioner kroner i første kvartal, opp fra 650 millioner kroner året før. Igangsatte boliger økte med 23,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
PÅ TOPPEN: Konsernsjef Daniel Siraj i Obos melder om et rekordhøyt nivå på boligbyggingen sin i forbindelse med kvartalstallene fra selskapet. | Foto: Einar Aslaksen
PÅ TOPPEN: Konsernsjef Daniel Siraj i Obos melder om et rekordhøyt nivå på boligbyggingen sin i forbindelse med kvartalstallene fra selskapet. | Foto: Einar Aslaksen

I første kvartal 2022 solgte Obos 1089 nye boliger, noe som er nedgang på 4 prosent mot samme kvartal i fjor. Ved utgangen av kvartalet hadde Obos 6108 boliger under bygging, opp fra 5128 boliger på samme tid i fjor, ifølge en pressemelding.

Det ble satt i gang bygging av 1170 boliger, 23,5 prosent mer enn i første kvartal 2021.

Medregnet partnernes andel i prosjektene og Solon Eiendom, som Obos eier halvparten av, har Obos over 7500 boliger under bygging.

– Vi har nå et rekordhøyt nivå på boligbyggingen, noe som står i sterk kontrast til dagens reguleringstakt i enkelte kommuner. Boligbyggingen er først og fremst viktig for å møte boligetterspørselen og sørge for et boligmarked i balanse, men det bidrar også til å holde aktivitet og sysselsetting oppe. Vi har ambisjoner om å igangsette mange prosjekter i år tross urolige tider, men da må både reguleringsplaner og byggetillatelsene godkjennes raskere, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos via meldingen.

Prisskvis etter krigen

Selskapet peker på at Russlands angrep på Ukraina vil sannsynligvis påvirke byggenæringen på sikt.

«Russland, Hviterussland og Ukraina er alle viktige leverandører av råvarer, spesielt stål og trevarer. Krigen har også fått energiprisene i Europa til å skyte i været, noe som sterkt påvirker prisbildet også på betong og andre energiintensive råvarer», skriver Norges største boligbygger.

Venter pressede marginer

En forventning om brems i boligprisveksten og en kraftig økning i byggekostnadene fremover, vil kunne legge et sterkt press på marginene innen byggevirksomheten fremover.

Siraj peker på at styret i Obos har besluttet å prioritere at byggeaktiviteten skal opprettholdes, selv om det skulle være på et noe lavere marginnivå enn tidligere år, gitt at markedsrisiko og gjennomføringsrisiko er akseptabel.

– Penger tjent i gode år må investeres i bygging også i dårligere år dersom Obos skal kunne oppfylle sitt formål om å skaffe sine medlemmer gode boliger over tid, sier konsernsjefen i meldingen.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også