Tall fra Eiendom Norge: Boligprisene steg kraftig i årets tre første måneder

I mars steg boligprisene med 1,2 prosent. Totalt for året har prisene steget kraftig, ifølge Eiendom Norge. 
OPPGANG: Henning Lauridsen i Eiendom Norge mener oppgangen i boligmarkedet vil fortsette. Blant annet på grunn av høy etterspørsel, og lite utvikling på nyboligmarkedet. | Foto: Eiendom Norge
OPPGANG: Henning Lauridsen i Eiendom Norge mener oppgangen i boligmarkedet vil fortsette. Blant annet på grunn av høy etterspørsel, og lite utvikling på nyboligmarkedet. | Foto: Eiendom Norge

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 487 285 kroner ved utgangen av mars, melder Eiendom Norge i en pressemelding. 

– Boligprisene steg kraftig i mars. Så langt i år har boligprisene steget med 5,8 prosent og storparten av boligprisfallet gjennom høsten 2022 er nå hentet inn igjen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Mindre sensitivt

Han mener boligmarkedet i 2023 har vist seg mindre sensitivt overfor rentene enn det mange hadde forutsett, og forklarer den sterke utviklingen med at norsk økonomi går langt bedre enn hva mange hadde trodd. 

– Oppgangen i første kvartal er betydelig sterkere enn vår prognose for 2023 fra desember. Den sterke utviklingen må forklares med at norsk økonomi går mye bedre enn mange så for seg ved inngangen til året, i kombinasjon med lettelsene i utlånsforskriften fra nyttår.

Han tror den solide veksten ikke kommer til å avta, dersom man ikke ser en flom av boliger på tilbudssiden etter påske. 

– Dessuten har det gjennom mars blitt lagt ut færre bruktboliger for salg. Hvis det ikke kommer en vårflom på tilbudssiden etter påske vil vi fortsatt se vekst i boligprisene fremover, og det selv om rentene skulle bli satt opp ytterligere, sier Lauridsen.

Prekært i Oslo

– Boligprisutviklingen i årets første måneder er overraskende sterk. På samme tid er det paradoksalt at nyboligsalget forsetter nedover måned for måned, ifølge Boligprodusentene. Vi har nå det laveste salget av nye boliger siden finanskrisen og samtidig sterk befolkningsvekst, sier Lauridsen.

Han tror den lave byggeaktiviteten vil gi ytterligere prispress i bruktboligmarkedet framover. 

– Dette er særlig prekært i Oslo hvor det meldes om at byggesaksbehandling og reguleringen bare blir tregere og tregere. Det er i så måte symptomatisk at det kun er lansert under 200 nye boliger i for salg i Oslo så langt i 2023, ifølge vårt medlemsforetak Røisland & Co.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også