Obos' bruktpriser steg mer enn ventet i mars

Bruktprisene for en Obos-bolig steg med 1,5 prosent på landsbasis, ifølge en pressemelding. 
PRISØKNING: Ifølge sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos, steg prisene for selskapets bruktboliger med 1,4 prosent i Oslo i mars. | Foto: Obos
PRISØKNING: Ifølge sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos, steg prisene for selskapets bruktboliger med 1,4 prosent i Oslo i mars. | Foto: Obos

– Det er normalt at prisene stiger i mars, men økningen i år var større enn ventet og godt over snittet for mars de ti siste årene. Det viser at det fortsatt oppnås høye priser på boligene som omsettes. Vi hadde sett for oss at renteøkningene og de høye levekostnadene skulle begynne å bite, men lettelser i utlånsforskriften synes å ha løftet etterspørselen, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding. 

I Oslo steg bruktprisene med 1,4 prosent, og på landsbasis steg prisene med 1,5 prosent. 

Ifølge Obos ble det omsatt færre boliger i mars 2023, enn de to foregående årene. Derimot var det unormalt mange salg, og omsetningen er tilbake på nivå med mars i årene før pandemien, melder selskapet. Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i hovedstaden. 

Monsvold tror nå at de varslede renteøkningene vil føre til at boligprisveksten dempes utover året. 

– Vi antar at økte utlånsrenter og fortsatt høye levekostnader vil dempe prisveksten og at prisene vil flate ut de neste månedene. I høst antas prisene å falle noe nominelt, slik de pleier å gjøre. Vi anslår at prisene ved utgangen av året vil være rundt to prosent lavere enn i desember 2022 på landsbasis.

Samtidig tror Monsvold at den lave andelen igangsettinger av nyboliger vil være med på å trekke prisene oppover. Spesielt når rente en dag skulle gå nedover. 

– Det skjer trolig i løpet av 2024. Det er svært uheldig for de som ønsker å komme inn på boligmarkedet framover at boligbyggingen avtar så kraftig som den gjør nå. Rekordlavt antall regulerte boliger, lavt nyboligsalg, høye byggekostnader og dyrere boliglån kan føre til boligtørke i hovedstaden om ett til to år. 

Ifølge Obos ble det kun lagt ut 22 nye boliger til salgs i Oslo de to første månedene av året. Det normale er mellom 200 og 300 boliger, viser tall fra Samfunnsøkonomisk analyse/Econ Nye Boliger.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo