PBE: – Vi må nok forvente at saksbehandlingstiden vil gå noe opp

Det kom inn en drøss med byggesøknader til Plan- og bygningsetaten i Oslo da det midlertidige byggeforbudet i småhusområdet ble opphevet i åtte uker. Det kan gi lengre saksbehandlingskø.
FLERE SØKNADER: Plan- og bygningsetaten har fått inn flere byggesøknader i år enn i fjor. | Foto: Øystein Byberg
FLERE SØKNADER: Plan- og bygningsetaten har fått inn flere byggesøknader i år enn i fjor. | Foto: Øystein Byberg

Oslo kommune meldte forrige fredag at byggesakene går raskere gjennom systemet. Saksbehandlingstiden for byggesaker i Plan- og bygningsetaten (PBE) har gått jevnt ned siden 2020.

Spesielt på starten av 2023 har saksbehandlingstiden gått. Oslo kommune opplyser at 96 prosent av byggesakene med tre ukers frist og 92 prosent av sakene med 12 ukers frist i perioden januar-april ble behandlet innenfor fristen.

Tall EiendomsWatch har innhentet fra PBE viser at antallet saker har økt fra 2056 i januar-april 2022 til 2625 i samme periode i år.

– Hovedårsaken til at saksbehandlingstiden har gått ned over tid er at PBE tok grep om å effektivisere saksbehandlingstiden på byggesak i 2020. Vi ser en positiv utvikling for alle år siden 2020 på viktige indikatorer, sier pressekontakt Atle Jan Larsen i PBE i en e-post til EiendomsWatch.

Han peker på at gjennomsnittlig saksbehandlingstid går ned, tiden fra en søknad blir sendt inn til den er fordelt går ned, at tiden det tar før en sak får sin første behandling, enten gjennom vedtak eller mangelbrev, går ned og at andel saker behandlet innen frist blir bedre

Oslo byutviklingsutvalg vedtok 15. februar et åtte ukers amnesti fra det midlertidige forbudet mot tiltak i småhusområdene.

Det kom inn 345 søknader om nye boliger i småhusområdene i løpet av amnestiet. Det var like mange som i hele 2021, da det kom inn 344 søknader.

– Med mange nye søknader i forbindelse med «amnestiet», regner dere med at saksbehandlingstiden vil gå betydelig opp fremover?

– Med den saksmengden som nå er mottatt, må det forventes at saksbehandlingstiden vil gå noe opp. Det er på det nåværende tidspunkt vanskelig å vurdere hvor mye. Dette er blant annet avhengig av hva slags type saker etaten har mottatt og når disse har nok dokumentasjon til å kunne bli tatt til behandling av etaten, sier Larsen til EiendomsWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

DYSTER GEOPOLITIKK: En av Barclays spådommer omhandler en mer utrygg verden. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Newsec-sjef ser inn i spåkulen - ser nye rekorder og dramatiske endringer

Newsecs Max Barclay spår rekordvolum i transaksjonsmarkedet i 2029, og at ESG vil bli en gamechanger. Noen av hans spådommer er imidlertid langt dystrere. Men ikke alle deler Barclays syn.

For abonnenter

Les også

HAR GÅTT BORT: Advokat Pål Martin Sand. | Foto: Dæhlin Sand Advokatfirma

Pål Martin Sand er død