Oslo: Byggesakene går raskere gjennom systemet

Saksbehandlingstiden for byggesaker i Oslo har gått ned siden 2020, rapporterer kommunen.
BYGGESAKER BEHANDLES RASKERE: Byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen er fornøyd med utviklingen. | Foto: Oslo kommune
BYGGESAKER BEHANDLES RASKERE: Byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen er fornøyd med utviklingen. | Foto: Oslo kommune

Mens debatten går om den lange saksbehandlingstiden for plansaker, sender Oslo kommune ut en pressemelding om at byggesakene går raskere gjennom systemet.

Hvor stor effekten av det midlertidige forbudet mot tiltak i småhusplanen har hatt, fremgår ikke av meldingen. 

I meldingen opplyses det at saksbehandlingstiden for byggesaker i Plan- og bygningsetaten har gått jevnt ned siden 2020.

– Jeg er glad for at pilene nå peker nedover for saksbehandlingstiden på byggesaker, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen i meldingen.

I 2019 begynte pågangen av nye byggesaker å stige til et nivå som gjorde at Plan- og bygningsetaten fikk utfordringer med å håndtere den totale mengden av saker. 

Forbedringsprosjekt

Sakene ble liggende lenge i kø og vente på å bli behandlet. Det gjorde saksbehandlingen lite effektiv og tidsbruken økte. Derfor ble det startet et forbedringsprosjekt, og gjennom målrettet arbeid har etaten ifølge meldingen fått god kontroll og nå vises resultatene. 

Høsten 2020 innførte etaten nye arbeidsmetoder på byggesak, som ifølge Oslo kommune raskt ga synlige resultater. Gjennomsnittlig saksbehandlingstid har gått ned, tiden fra en søknad blir sendt inn til den er fordelt har gått ned, tiden det tar før en sak får sin første behandling, enten gjennom vedtak eller mangelbrev, har gått ned og andelen saker behandlet innen frist er nå på over 90 prosent.

– I arbeidet med å få ned saksbehandlingstiden har jeg vært opptatt av at vår byggesaksbehandling oppfattes som forutsigbar, og at vi har god saksflyt, sier etatsdirektør Siri Gauthun Kielland. 

– Vi er avhengig av tillit ute blant folk og da er god dialog avgjørende. Kortere saksbehandlingstid for byggesaker er et viktig grunnlag for bedre kommunikasjon med brukerne og for å bygge en større grad av tillit til oss, sier Kielland. 

Det går kjappere

For byggesaker med 12-ukers frist ligger Oslo lavere enn nabokommunene Asker og Bærum, men litt over andre sammenlignbare kommuner. For saker med tre ukers frist ligger Oslo på omtrent samme nivå som andre sammenlignbare kommuner.

I 2022 tok det 52 dager før saker med 12 ukers frist ble fordelt til saksbehandler, mot 67 i 2020. Andelen saker som blir behandlet innen 12 ukers-fristen har økt fra 76 prosent i 2020 til 87 prosent i 2022.

– Dette er en utvikling som gleder meg og jeg håper at vi i det videre samarbeidet med søkere kan få saksbehandlingstiden ytterligere ned, sier byråd Marcussen.

Usikker effekt av midlertidig byggeforbud

EiendomsWatch har etterspurt informasjon fra PBE om antall byggesaker etaten har fått inn per april i år, sammenlignet med samme periode i fjor og om det midlertidige forbudet mot tiltak i småhusområdet er hovedårsaken til at saksbehandlingen går raskere. 

Vi har også spurt om det det kan forventes at at saksbehandlingstiden vil gå betydelig opp fremover, da det kom inn mange nye søknader i forbindelse med «amnestiet». 

Vi vil komme tilbake med svarene når disse foreligger fra PBE.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo