Dette er landets mest (og minst) boligvennlige storkommuner

De seks dårligste storkommunene er i området «Oslo og omegn», viser NBBLs landsomfattende undersøkelse «Boligvennlighetskåringen». Her er rangeringen av de 20 største kommunene.
BLANT DE BESTE: Dette prosjektet er i kommunen som havner på femte plass i rangeringen, Sandnes | Foto: Øystein Byberg
BLANT DE BESTE: Dette prosjektet er i kommunen som havner på femte plass i rangeringen, Sandnes | Foto: Øystein Byberg

Sandefjord kommer best ut av storkommunekåringen som rangerer hvor gode kommunene er til å fremme boligbygging, mens Asker får en jumboplass. Det viser NBBLs landsomfattende undersøkelsen «Boligvennlighetskåringen», utviklet for NBBL av Samfunnsøkonomisk Analyse (SØA).

– Kommuner som lykkes i kåringen, bidrar til å holde boligbyggingen oppe og boligprisene nede. Kommuner med for få byggeklare tomter, høye gebyr og lang saksbehandlingstid bidrar til unødvendig høye boligpriser og et dårligere utvalg av boliger for sine innbyggere, og kommer dårlig ut i kåringen, forklarer Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL, i en pressemelding.

I «Boligvennlighetskåringen» rangerer NBBL i hvilken grad kommunene sørger for at det kan bygges nok boliger og riktige boliger, samt at tidsbruk og gebyrer er på et fornuftig nivå.

Derfor skiller Sandefjord seg ut

Sandefjord kommune topper kåringen blant storkommunene, og skiller seg positivt ut ved:

 • Ingen private planforslag ble avvist i 2021
 • Kommunal tidsbruk for behandling av reguleringsplaner er 129 dager. (Til sammenligning har Bergen 480 dager)
 • En stor andel innvilgede byggesøknader. Kun 1,4 prosent av søknadene blir avslått
 • Behandler byggesaker med 12 ukers frist på kun 4,4 uker
 • Høy boligreserve
 • Lav gjennomsnittlig boligpris

Jumboer rundt Oslo

De seks dårligste storkommunene er i området «Oslo og omegn», til tross for at kåringen tar hensyn til at kompleksiteten i boligbygging øker med kommunestørrelse og sentralitet. Samtidig er det i dette området mange ønsker å bo.

– Her har politikerne i Drammen, Bærum, Nordre Follo, Oslo, Lillestrøm og Asker en skikkelig mulighet til å sette et viktig politisk tema på dagsorden i valgkampen. Og ikke minst - vise ved resultater at de kan gjøre noe med innbyggernes behov for boliger og gode boområder. For ikke noe av dette er tilfeldigheter, men politikk som virker i den ene eller andre retningen. Det er lokalpolitikerne som sitter med nøkkelen til god boligpolitikk, sier Fredriksen.

Selv om Oslo kommune har blitt noe bedre siden samme kåring i fjor, der det bare Lillestrøm og Asker som kommer dårligere ut.

Det som fremdeles holder Oslo i nedre sjikt i kommunekåringen, er blant annet svært lang tidsbruk på behandling av reguleringsplaner, 2044 dager (5,6 år) fra oppstartsmøte til endelig vedtak i kommunestyret. Oslo har økt sin behandlingstid med 245 dager fra året før.

Rangering av de 20 største kommunene:

 1. Sandefjord
 2. Bergen
 3. Kristiansand
 4. Ålesund
 5. Sandnes
 6. Stavanger
 7. Moss
 8. Bodø
 9. Skien
 10. Tromsø
 11. Sarpsborg
 12. Trondheim
 13. Fredrikstad
 14. Tønsberg
 15. Drammen
 16. Bærum
 17. Nordre Follo
 18. Oslo
 19. Lillestrøm
 20. Asker

Kilde: NBBL

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også