Bærekraft i eiendomsbransjen: Det er pisken som fungerer

BDOs nye undersøkelse viser en eiendomsbransje som nærmest har bråvåknet når det kommer til bærekraft. 
FLERE VIL SE MULIGHETENE: Mari Ziesler Andenæs og Sigmund Olav Lie i BDO håper og tror at den positive utviklingen knyttet til bærekraft vil fortsette i eiendomsbransjen, og mener flere aktører vil tjene på å se mulighetene som kan oppstå, ikke bare kravene. | Foto: BDO
FLERE VIL SE MULIGHETENE: Mari Ziesler Andenæs og Sigmund Olav Lie i BDO håper og tror at den positive utviklingen knyttet til bærekraft vil fortsette i eiendomsbransjen, og mener flere aktører vil tjene på å se mulighetene som kan oppstå, ikke bare kravene. | Foto: BDO

Tidligere undersøkelser BDO har gjort, har vist et lavt engasjement innen bærekraft i eiendomsbransjen. Endringene nå skjer samtidig som EUs nye direktiv for bærekraftsrapportering, CSRD, er i ferd med å implementeres i norsk lov.

– Selv om det i første omgang er de største i bransjen som omfattes av EUs nye direktiv for bærekraftsrapportering, ser det ut til at de mindre aktørene også merker «pisken» fra de nye kravene. Hele eiendomsbransjen vil nå oppleve et paradigmeskifte innen bærekraft og bærekraftsrapportering, fordi kravene påvirker aktørene i hele verdikjeden, sier Sigmund Olav Lie, bransjeleder for eiendom i BDO, i en pressemelding.

70 prosent av de 200 eiendomsfirmaene BDO har spurt, sier de har eller planlegger bærekraftstiltak, mot 38 prosent i en undersøkelse fra 2023. 6 av 10 måler eller planlegger å måle effekten av tiltakene, og antallet som rapporterer på bærekraft har økt fra 7 til 29 prosent. Der det fra 2022-23 var liten bevegelse, øker alle parametre nå markant.

Kundene stiller krav

I undersøkelsen har BDO også spurt hvem bransjen møter krav fra. 

Flest nevner at myndigheter og lovkrav som er driveren, fulgt av eiere/styret. Det nye er at bransjen melder at kundene er kommet på banen og stiller krav.

– En eiendomsbransje som tar bærekraft og klima på alvor er nødvendig for at verden og Norge skal nå sine klimamål. Eiendom og bygg og anlegg står for hele 37 prosent av samlet CO2-utslipp i verden, og 40 prosent av all energibruk i Norge går til drift av bygg. Samtidig har bransjen som oppdragsgiver for bygg og anlegg en betydelig risiko knyttet til sosial dumping, leverandøroppdølging og HMS, som også går innunder bærekraftsbegrepet. Her tror vi bransjen bør ta kraftigere grep, sier Lie i meldingen.

CSRD stiller større krav til måling og transparens hos selskapene.

– De nye kravene skaper større bevissthet om bærekraftsarbeidet, og ansvarliggjør selskapene, sier Mari Ziesler Andenæs, leder for bærekraftsrapportering i BDO.

Overraskende lavt

– Eiendomsbesittere vil for eksempel oppleve at leietakere som treffes av direktivet stiller høyere krav til bærekraft. De nye rapporteringskravene formaliserer og standardiserer hvilken informasjon selskapene oppgir, og tillit til denne informasjonen blir viktigere. CSRD krever at rapporten skal attesteres av en uavhengig part, og det vil styrke troverdigheten og redusere risiko for grønnvasking, sier Ziesler Andenæs. 

De to håper og tror den positive utviklingen vil fortsette, og mener flere bransjeaktører vil tjene på å se mulighetene som kan oppstå, ikke bare kravene.

–At kun 1 av 5 tror bærekraftstiltak kan gi nye forretningsmuligheter er overraskende lavt. Bærekraftsarbeid kan og bør være mer enn en compliance-øvelse. Vi har flere eksempler på at en strategisk tilnærming til bærekraft kan drive innovasjon og øke den langsiktige verdiskapningen. Eiendomsbransjen sier nå selv at kunder stiller krav. Det kan gi konkurransefortrinn å være «fremme i skoa», mener Lie og Ziesler Andenæs.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo