Nytt prishopp på Obos-boliger – høyeste mai-salg på fem år

Den kraftige prisoppgangen på Obos-boliger så langt i år, overrasker sjeføkonom Sissel Monsvold.
SPÅR VIDERE PRISOPPGANG: Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos | Foto: Obos
SPÅR VIDERE PRISOPPGANG: Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos | Foto: Obos

Prisene for brukte Obos boliger steg med 1,8 prosent fra april til mai både i Oslo og på landsbasis.

– Obos-prisene fortsetter trenden oppover. Prisene har steget hver måned i år med unntak av i april. Prisoppgangen i mai i år er godt over snittet for de ti siste årene. Obos-prisene har pleid å stige mye de første månedene av året, og hittil i år er oppgangen i hovedstaden på 8,9 prosent. Det er overraskende mye - gitt de mange rentehoppene vi har hatt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Hun peker på stemningsskiftet som kom etter at Norges Bank signaliserte at rentetoppen mest sannsynlig var nådd. Mange husholdninger fikk da troen på at rentene skal ned samtidig som de opplever stor grad av jobbtrygghet. Hun tror også det lave tilbudet av nye boliger kan ha bidratt til økt etterspørsel i bruktmarkedet. 

Det ble solgt 15 prosent flere Obos-boliger i Oslo i mai i år enn i mai i fjor. Vi må tilbake til 2019 for å finne flere omsetninger i hovedstaden i mai, opplyser selskapet.

Ser videre prisoppgang

– Høy befolkningsvekst kombinert med svært lite boligbygging vil bidra til å presse prisene opp, særlig fra 2025. I år venter vi at prisene vil flate noe ut i sommermånedene. Jokeren er hvor mange bruktboliger som kommer ut i markedet. Bruktboligtilbudet ser ut til å øke, og det kan bremse prisveksten noe de kommende månedene. Utover høsten tror vi prisene faller midlertidig i tråd med vanlig sesongmønster. Men ligger det fortsatt an til rentekutt på slutten av året eller i starten av 2025, tror vi prisnedgangen kan bli litt mindre enn vanlig, sier Monsvold. 

Tar tid å få i gang boligbyggingen

Nyboligsalget har tatt seg opp noe den siste tiden, men er fortsatt lavt. 

– Stabile renter, god lønnsvekst og lavere vekst i levekostnadene har gjort boligkjøperne mindre usikre på egen økonomi framover. I tillegg har det vært markant økning i antallet husholdninger som tror på økte boligpriser det neste året. Dette kan øke interessen for nyboligkjøp. Samtidig bidrar fortsatt høye og økende byggekostnader og dyre byggelånsrenter til at det er krevende å få lønnsomhet i nye boligprosjekter, noe som gjør at det tar tid før byggetakten og salget av nyboliger normaliseres. Økt etterspørsel etter boliger i kombinasjon med at det vil komme langt færre nye boliger i markedet de kommende årene, kan føre til prispress, sier Monsvold. 

Meglertopp er ikke overrasket

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i Obos Eiendomsmeglere, er ikke overrasket over prishoppet i mai. 

– Dette var som ventet. Spørsmålet var hvor mye prisene ville gå opp. Det har vært stor aktivitet og mange på visning de fleste steder, selv om volumet i markedet har gått betydelig opp i mai. Det er rett og slett mange som ønsker å kjøpe bolig denne våren. 

Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også