Analytiker: – Vi tror randsonene blir litt mer utfordrende for gårdeierne

DNB-analytiker ser moderat ledighet for sentrumsnære kontorer, men tror randsonene kan gå mer utfordrende tider i møte.
Foto: DNB Næringsmegling
Foto: DNB Næringsmegling

«Totalt sett tror vi på en moderat ledighet for Oslo, Asker og Bærum de neste årene, men ledigheten vil variere ut fra beliggenheter og lokalenes egenskaper», skriver analytiker Anders Haugan i en fersk kommentar fra DNB Næringsmegling.

Som det fremkom av DNBs halvårlige rapport har kontorledigheten i Oslo, Asker og Bærum siden nyttår tikket litt ned: Ved inngangen til 2021 sto 7,1 prosent av kontorlokalene ledige, mens det ved siste telling var 6,9 prosent. Fremover venter Haugan en liten dupp i kontorledingheten, ned til 6,5 prosent i 2022.

Foto: DNB Næringsmegling
Foto: DNB Næringsmegling

Lite nybygg gir vedvarende lav ledighet i sentrale områder

Han tror også ledigheten i indre sentrum vil bevege seg nedover. Nettopp det at ledigheten i indre sentrum har økt noe ved de to siste tellingene var noe av det som overrasket Haugan mest da DNB Næringsmegling nylig slapp halvårsrapporten sin.

Ledighet i sentrum er temmelig uvanlig, så analytikeren tror ikke sentrumsledigheten som er 10 prosent (indre sentrum) vil vedvare.

«Vi har fått tilført store volum av nybygg for 2020 og inneværende år. For 2022 tilføres det imidlertid et veldig lavt volum av nybygg i markedet, noe vi tror bidrar til en liten dupp i kontorledigheten det neste året», skriver Haugan.

Han venter derimot at ledigheten kan komme tilbake til dagens nivåer rundt sju prosent i 2023 når tilførselen av nybygg tar seg opp igjen.

Tror ikke på «downsizing»

Hjemmekontorbruk er en joker i kontorareal-etterspørselen, men selv om noen tror det kan vokses i eksisterende lokaler, så ser ikke Haugan for seg at bedriftene vil begynne med «downsizing».

«Undersøkelsene tyder ikke på større kutt i kontorlokalene, de fleste forventet å trenge omtrent samme kontorareal fremover», påpeker analytikeren.

Utfordrende for gårdeiere i randsonen

«Randsonene tror vi blir litt mer utfordrende for gårdeierne, hvor Lysaker og Fornebu i vest i dag har moderate ledighetstall, mens randsonen i øst med Helsfyr/Bryn og Økern/Løren har høye ledighetstall», skriver Haugan.

Mens det er svært begrensede muligheter for nybygg i de mest sentrale områdene, har randsonene betydelig mer muligheter for nybygging. I øst har det vært høy tilførsel av nytt areal de siste årene.

«Det er i stor grad de nye byggene som utgjør ledigheten i flere av disse områdene. Ser en for eksempel på Økern/Løren så er bygg som Parallell og Økern Portal eksempler på lokaler med mye ledig areal», skriver analytikeren.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

ÅRET RUNDT: Thor Thoeneie forteller at han badet året rundt - uansett. Her fra Cannes under Mipim i mars. | Foto: Privat

Oslo Airport City-sjefen: – Vi arbeider med planer for utvikling og utbygging av inntil en million kvadratmeter

Thor Thoeneie mener sosial- og økonomisk bærekraft konsekvent får for lite oppmerksomhet, noe som blant annet går utover utbyggernes forutsigbarhet. – Private utbyggere sitter på all risiko, sier han.

For abonnenter

Les også