Hav Eiendoms nye planer i området ved Børsen: Park og bare ett næringsbygg

Siden våren har Hav Eiendom og Grape Architects jobbet med nye planer for området foran Oslo Børs. I dag legges de nye tegningene for første gang fram for offentligheten.
FORAN BØRSEN: De nye planene for området foran Børsen inkluderer et næringsbygg med åpen og inkluderende første etasje som inneholder kafé- og restaurantvirksomhet, og en fullfinansiert park på areal rundt 8500 kvadratmeter. | Foto: Hav Eiendom
FORAN BØRSEN: De nye planene for området foran Børsen inkluderer et næringsbygg med åpen og inkluderende første etasje som inneholder kafé- og restaurantvirksomhet, og en fullfinansiert park på areal rundt 8500 kvadratmeter. | Foto: Hav Eiendom

De nye planene inkluderer ett næringsbygg, som lokaliseres på sørsiden av tomten. Dette frigjør plass til en park med areal på rundt 8500 kvadratmeter. Næringsbygget skal ha kafé- og restaurantvirksomhet.

– Med disse planene ønsker vi å skape de ideelle rammene for et godt og aktivt byliv, og et trygt sted å være for Oslos befolkning, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, i en pressemelding.

– Åpent og inkluderende

– Vi har laget et planforslag som både inkluderer en offentlig tilgjengelig park, og næringsbygg med åpen og inkluderende første etasje. Dette mener vi vil legge til rette for mat, drikke og opplevelser som gir liv til parken og skaper et område som vil trekke folk og skape byliv, sier Kalland.

Tomten står i dag tom, og brukes først og fremst til av- og påstigning ved buss for tog. Hav Eiendom er opptatt av at et inkluderende bygg vil bidra til å skape et trygt og levende område, med tett tilknytning til Operaen og Bjørvika.

– En av utfordringene er at byggene i nærheten av tomten, er preget av lukkede fasader. Det gjør at området oppleves avstengt og utrygt. Samtidig gjør mangelen på aktiviteter i førsteetasjene at de eksisterende byggene skaper et skille mellom det nye Oslo i Bjørvika og den historiske Kvadraturen, sier Kjell Kalland.

Fra to til ett næringsbygg

I 2003 vedtok bystyret i Oslo kommune å regulere tomten for næringsbygg og park. De som fremmet løsningen var representanter fra SV, Venstre, Høyre og Arbeiderpartiet. De opprinnelige tegningene hadde to næringsbygg.

Hav Eiendom foreslår å samle bebyggelsen på tomtens sørside og dermed frigjøre areal til et større sammenhengende parkområde.

– Ved å dra bygningsmassen mot den ene siden, frigjør vi mer til park. Vi ønsker å fjerne gjerdet rundt børsen, og tilbakeføre byens eldste park – Børsparken – til befolkningen, forteller Kalland.

Hav Eiendoms og Grapes nye forslag vil legge til rette for nye arbeidsplasser rett ved kollektivknutepunktet Oslo S. I tillegg vil Hav Eiendom stå for alle utgiftene ved etableringen av det nye forslaget.

– Differansen mellom størrelsen på vår planlagte park og eksempelvis Fred. Olsens ønske, er kun 2400 kvadratmeter, men kostnadsdifferansen er svært høy.  Vårt forslag betyr at Oslo kommune ikke trenger å dekke noen kostnader for opparbeidelse av parken, samtidig som viktige inntekter til Oslo Havn sikres, sier Kalland i meldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også