Norsk Eiendom: For dyrt å leie ut til staten

Det er billigere å leie ut til kommuner og fylkeskommuner enn til staten.
GÅR UT MOT FORSKJELLSBEHANDLING: Norsk Eiendom-sjef Tone Tellevik Dahl går ut mot moms-regler | Foto: Sturlason/Norsk Eiendom
GÅR UT MOT FORSKJELLSBEHANDLING: Norsk Eiendom-sjef Tone Tellevik Dahl går ut mot moms-regler | Foto: Sturlason/Norsk Eiendom

I et debattinnlegg i Finansavisen skriver Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom, at det skyldes moms-regler.

«Grunnen til at det blir unødvendig mye dyrere å leie ut til staten, er at slike leieforhold, i motsetning til de med kommuner og fylkeskommuner, ikke gir grunnlag for registrering i Merverdiavgiftsregisteret», skriver hun.

Det betyr at man mistet muligheten til mva-fradrag på investeringer, som anskaffelser til rehabilitering og oppgradering, eller kostnader knyttet til drift og vedlikehold.

«Konsekvensen av disse finurlighetene i mva-reglene er at statlige leietakere blir dyrere enn andre, og det merkes særlig når leieobjektet er nytt eller rehabilitert», skriver Norsk Eiendom-sjefen.

Hun skriver at deres motpart i slike saker, Statsbygg, er helt enig i at man må løse disse utfordringene.

Både utleier og leietaker er ifølge Tellevik Dahl enige om problemet

«I tillegg mener begge at løsningen bør bli å la private aktører frivillig registrere seg for utleie til offentlige aktører», skriver hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også