EiendomsWatch

Analysesjef: – Tøffere EU-krav kan gjøre enkelte eiendommer verdiløse

Analysesjef Thomas Ramcilovic i DNB Næringsmegling mener enkelte typer næringseiendom kan bli en forpliktelse snarere enn en ressurs.

ADVARER: Konsekvensen av EUs White Paper kan bli dramatiske for enkelte typer eiendom, mener analysesjef Thomas Ramcilovic. | Foto: DNB

EUs White Paper kan i ytterste konsekvens gjøre enkelte eiendommer verdiløse, skriver analysesjef Thomas Ramcilovic i DNB Næringsmegling i en gjesteartikkel i Kapital.

EU-forslaget innebærer en standardisering av energiklasser, og hvor de 15 prosent næringsbyggene innen EU og EØS-området med dårligst energiklasser skal oppgraderes innen 2027.

Ramcilovic ser på eksempelet Forus ved Stavanger, der ledigheten har vært høy siden den såkalte oljesmellen for noen år siden. Han viser til at det innad på Forus er store forskjeller, hvor de beste mikrobeliggenhetene og byggene fylles opp langt lettere enn de minst attraktive eiendommene.

Byggene med energiklasse A og B har en moderat ledighet, mens over halvparten av lokalene med energiklasse F står ledige.

«På de vanskeligste mikrobeliggenhetene risikerer man at eventuelle leieavtaler ikke gir inntekter som er i nærheten av å dekke investeringene som kreves i løpet av leieperioden, mens situasjonen er enda verre om lokalene står ledige. Da kan en eiendom i en ekstremsituasjon være en forpliktelse snarere enn en ressurs», skriver analysesjefen.

Han mener det for eiendomsinvestorer blir viktig å skjønne hvilke miljøkrav både myndigheter og leietagere vil stille de kommende årene.

Mer fra EiendomsWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch