Her er vinnerne av Grønn Byggallianses nye Breeam-priser

De var seks finalister til nye Breeam-priser. Nå er vinnerne i de to kategoriene nybygg og rehabilitering klare. Et selskap som har vært dyktige på bærekraft i mange år, fikk hederspris.
ÅRETS NYBYGG: Vestre The Plus fikk Breeam-pris. Disse representantene tok i mot prisen på vegne av vinneren. | Foto: Grønn Byggallianse
ÅRETS NYBYGG: Vestre The Plus fikk Breeam-pris. Disse representantene tok i mot prisen på vegne av vinneren. | Foto: Grønn Byggallianse

Grønn Byggallianse har lansert nye Breeam-priser. Under en festmiddag torsdag ble vinnerne hedret. 

Hensikten med prisen er å hedre utbyggere som tar et helhetlig ansvar for bærekraft og bruker Breeam for å dokumentere det. 

Breeam-prisen 2024 – nybygg

Vinner: The Plus – industribygg, Magnor

Juryens skriver i sin begrunnelse blant annet at The Plus har satt en ny standard for industribygg og har blitt en attraksjon i bransjen og nærområdet og at det er et særegent bygg med god kombinasjon av industri, arkitektur og bærekraft.

«De har aktivt spredd budskapet om bærekraftskvalitetene de har oppnådd både nasjonalt og internasjonalt, og at de har prioritert bærekraft i dette prosjektet til tross for en høyere kostnad. Prosjektet har hatt en helhetlig bærekraftstankegang som også inkluderer produktene som blir produserte i bygningen. The Plus har oppnådd høyeste tilgjengelige Breeam-Nor-klassifisering, Outstanding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HEDRET: Vestres The Plus i Magnor | Foto: Vestre
HEDRET: Vestres The Plus i Magnor | Foto: Vestre
Noen bærekraftselementer juryen ønsker å trekke spesielt fram i dette prosjektet er at det er et plusshus, har 55 prosent reduksjon i CO2-utslipp sammenlignet med et referansebygg, de har brukt lokalt tømmer og mest mulig lokale leverandører og samarbeidspartnere. 

– Det er helt fantastisk gøy! sa Elisabeth Preus Vestre, etterfulgt av administrerende direktør, Bjørn Fjellstad: 

– Ambisjonen har vært å bygge noe med skyhøye miljø og klimakrav, men hvor det sosiale aspektet har vært desidert viktigst. Det er veldig mange som har strekt seg ekstremt langt for å få til ting som ikke har eksistert før. En av verdiene våre i Vestre er litt galskap. Dette har vært komplett galskap, som forhåpentligvis er med på å inspirere andre, sier Fjellstad ifølge en pressemelding entusiastisk fra scenen.

De øvrige nominerte var kontorbygget Spor X i Drammen og kontorbygget ALO i Trondheim.

Breeam-prisen 2024 – rehabilitering

Vinner: Bergen rådhus – kontorbygg, Bergen

Juryen skriver i sin begrunnelse at dette er et ikonisk bygg i Bergen og er et symboltungt prosjekt. 

Det var store diskusjoner angående om dette bygget skulle rives, men det ble valgt å rehabilitere på grunn av miljøgevinsten. Det var et krevende prosjekt å rehabilitere og mye spesiell bevaringsteknologi ble tatt i bruk. 

«Den omfattende rehabiliteringen av betongen og bæresystemene er imponerende og prosjektet har hatt en god prosess på dette. Bergen kommune har innført krav til beregning av reduksjon av klimagassutslipp i sine prosjekter, og står frem som et tydelig forbilde med dette prosjektet», heter det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FÅR REHAB-PRIS: Disse representantene for Bergen kommune fikk Breeam-pris torsdag kveld. | Foto: Grønn Byggallianse
FÅR REHAB-PRIS: Disse representantene for Bergen kommune fikk Breeam-pris torsdag kveld. | Foto: Grønn Byggallianse
For å lykkes med klimaomstilling må man lære å elske de «mindre pene» byggene, skriver juryen. 

Prosjektet har økt brukertettheten i bygningen betraktelig, noe som er spesielt positivt siden bygget er sentralt plassert med gode muligheter for klimavennlig transport til og fra bygget. 

Prosjektet har oppnådd Breeam-Nor-klassifisering Very Good og 60 prosent reduksjon i klimagassutslipp sammenlignet med et referansebygg. 

Prosjektet utnevnes som vinner av Breeam-prisen 2024 – rehabilitering på grunn av den sterke forbildeeffekten prosjektet har.

Prosjektlederne i Bergen kommune, Elena Castillo og Arvid Jacobsen hadde tatt turen fra Bergen for å motta prisen: 

– Dette var litt overraskende, men desto mer gledelig! Hadde vi ikke gjort noe hadde Bergen rådhus vært rivningsklar i 2022, sa Jacobsen i sin takketale. 

De øvrige nominerte var kontorbygget Kommunegården i Bærum og næringsbygget Stortorvet 7 i Oslo

BREEAM-prisen 2024 – Hedersprisen

Her ble vinneren Entra

Juryens begrunnelse er blant annet at Entra har vært gjennomgående dyktige på bærekraft i mange år. 

De scorer høyt på alle kriterier til hedersprisen. De har Breeam-Nor-sertifisert bygningene sine i lang tid og har Breeam-Nor godt implementert i strategien til virksomheten. De har også fått inn Breeam In-Use i strategien med ønske om å miljøsertifisere eksisterende bygg. 

«Entra har vært et synlig og tydelig lokomotiv for bærekraft i bransjen og bidratt til å dra Breeam i Norge opp til dit det er i dag», heter. 

Det pekes også på at selskapet har flere fremragende pilotprosjekter i porteføljen sin, blant annet Powerhouse Kjørbo, Powerhouse Brattørkaia og Kristian Augusts gate 13.

«Entra har en helt spesiell posisjon i bransjen, og det er en enstemmig jury som utnevner Entra som vinner av Breeam-prisen 2024 – hedersprisen», heter det.

– Denne prisen er et bevis på at det vi har gjort er skikkelig, sa Per Ola Ulseth, direktør for prosjektutvikling i Entra fra scenen.

– Entra har jobbet mye og lenge med Breeam og alle våre byggeprosjekter blir Breeam-sertifisert. Totalt har vi snart 50 miljøsertifiserte bygg, som utgjør omtrent halvparten av porteføljen vår. Vi har med andre ord en ganske stor andel grønn portefølje i dag, takket være Breeam-sertifisering.

ENTRAS UTSENDTE: Børsnoterte Entra fikk hederspris på middagen i regi av Grønn Byggallianse. | Foto: Grønn Byggallianse
ENTRAS UTSENDTE: Børsnoterte Entra fikk hederspris på middagen i regi av Grønn Byggallianse. | Foto: Grønn Byggallianse

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo