Hav Eiendom skal blåse liv i dødt område med unik beliggenhet

Sadelmakerbryggen vil ifølge Hav Eiendom gi et svært attraktivt, men «dødt», område i Oslo tilbake til byen og befolkningen. 
SAMARBEIDER OM PROSJEKTET: Kjell Kalland og Christine Grape | Foto: Hav Eiendom
SAMARBEIDER OM PROSJEKTET: Kjell Kalland og Christine Grape | Foto: Hav Eiendom

En ny milepæl i Bjørvika-suksessen står for tur, skriver Hav Eiendom i en pressemelding mandag morgen. Det vises til at nok en grå og folketom tomt skal forvandles. Det dreier seg om Sadelmakerbryggen, med stedstilpasset arkitektur med respekt for unike omgivelser, ny park med publikumstilbud i samspill med aktive førsteetasjer og 600 grønne arbeidsplasser rett ved Oslo S 

Prosjektet er en del av Hav Eiendom sitt pågående arbeid med byreparasjon på Bjørvika sin vestside

– Vi skal forvandle denne tomten vest i Bjørvika til det beste for byen. Nå er vi nærmere enn noen gang, sier administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland, i meldingen.

Planforslag sendes inn

I disse dager sender Hav Eiendom, sammen med Grape Architects og Studio Oslo Landskapsarkitekter, inn planforslag til plan- og bygningsetaten for Sadelmakerbryggen.

– Dette er virkelig en milepæl, sier arkitekt Christine Grape i Grape Architects. 

Sadelmakerbryggen er best kjent som den grå og folketomme plassen ved siden av børsen, som i dag benyttes som oppstillingsplass for busser. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HER SKAL DET BYGGES: En av de mest sentralene tomtene i Bjørvika skal få nytt liv. | Foto: Grape / SOLA / Vivid Vision
HER SKAL DET BYGGES: En av de mest sentralene tomtene i Bjørvika skal få nytt liv. | Foto: Grape / SOLA / Vivid Vision
– På Sadelmakerbryggen skal vi etablere et grønt og innbydende parkom råde, den nye Groschparken, som vil bli rammet inn av børsen og de gamle trærne i Børsparken. Det vi har lært etter 20 år med byutvikling, er at folk ønsker flere, grønne møteplasser, sier Kalland og fortsetter: 

To næringsbygg

– På hver side av tomta, kommer to næringsbygg med førsteetasjer som er åpne for hele byens befolkning. Byggene vil ha plass til 600 arbeidsplasser – bare et steinkast fra Oslo S. Dette er i tråd med politikernes knutepunktstrategi for å redusere klimautslippene knyttet til arbeidsreiser. På bakkeplan blir det publikumsrettet virksomhet, i form av kulturtilbud, servering og butikker, sier Kalland. 

I tillegg til den nye, grønne Groschparken, legges det til rette for å etablere en serie med byrom på hvert hjørne av Sadelmakerbryggen. Byrommene vil fungere som viktige forbindelser mellom byen og parken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STOR PARK: Prosjektet får større grøntarealer. | Foto: Grape / SOLA / Vivid Vision
STOR PARK: Prosjektet får større grøntarealer. | Foto: Grape / SOLA / Vivid Vision

– Godt bearbeidet prosjekt

Prosessen bak planforslaget er omfangsrikt og har ifølge Hav Eiendom et svært gjennomarbeidet analysemateriale til grunn. 

– Prosjektet er godt bearbeidet. Vi har blant annet jobbet med varig arkitektur som vil stå seg. Både materialer og uttrykk vil snakke godt sammen med den historiske Kvadraturen, samtidig som man ser at det har skjedd noe nytt i dette området, sier Grape. 

Hav Eiendom erkjenner den helt spesielle beliggenheten, og har arbeidet for god stedstilpasning. Derfor har Kurt Singstad fra MAD og Inge Hareide fra KIMA vært involvert, og gitt verdifulle innspill som har styrket planforslaget som nå legges frem. 

– Dette blir gode og inviterende bygg, med aktive førsteetasjer som virkelig bidrar med å gi noe tilbake til byen. Samtidig er Sadelmakerbryggen omringet av gamle og ærverdige bygninger som Tollboden, Børsen og Havnelageret. Vi ønsker å vise vår respekt for den tradisjonelle arkitekturen, og skape noe som komplementerer områdets estetikk, heller enn å bryte med den, sier Kalland. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også