Kommunalministeren vil gi kommunene mer makt over strandsonen

Den nye kommunalministeren Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil myke opp i strandsonen og la kommunene overstyre statlige reguleringer, spesielt i distriktene.
Foto: Lise Åserud, NTB
Foto: Lise Åserud, NTB
NTB

Summen av vernet rundt strandsonen, kulturminner og myr, samt reguleringer for flom- og rasfare, har gjort det for vanskelig å skape utvikling i distriktene, mener Gjelsvik. Han vil gi kommunene mer frihet til å gjøre egne vurderinger om hvor folk og bedrifter skal få bygge, sier han.

– Mange av reglene er utformet med bakgrunn i situasjonen i pressområdene rundt de største byene. Vi trenger en differensiering av for eksempel strandsonevernet, som gjør at kommunene bestemmer mer selv, og som er mer tilpasset de ulike behovene rundt om i landet, sier han til Klassekampen.

Gjelsvik sier han har fått tilbakemeldinger på at handlingsrommet er for lite i dag.

– Mange steder er det ikke stort press som er utfordringen, men å få folk til å bosette seg og skape aktivitet. Det er for lite press mange steder.

Det er i utgangspunktet forbudt å bygge i landområdet som ligger innen 100 meter fra strandkanten. Gjelsvik vil at regelen i noen tilfeller skal mykes opp.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også