Solgte barnehagebygg for 4,2 milliarder til SBB: Nå risikerer Læringsverkstedet milliardsmell

Læringsverkstedet solgte barnehager for over fire milliarder kroner i 2020. Utdanningsdirektoratet mener barnehagene ble ulovlig tappet for penger under salget.
ER UENIG MED DIREKTORATET: Administrerende direktør Trude Sydtangen i Læringsverkstedet | Foto: NTB og Læringsverkstedet. Collage: EiendomsWatch
ER UENIG MED DIREKTORATET: Administrerende direktør Trude Sydtangen i Læringsverkstedet | Foto: NTB og Læringsverkstedet. Collage: EiendomsWatch
NTB

Det fremgår av tre foreløpige tilsynsrapporter fra direktoratet, hvor konklusjonen er at Læringsverkstedet har brutt barnehageloven, skriver Utdanningsnytt og Fagbladet.

Læringsverkstedet driver rundt 250 barnehager og er den største barnehagekjeden i landet. I 2020 valgte eierne å selge 140 barnehagebygg til det svenske selskapet SBB for 4,2 milliarder kroner.

Før de gjennomførte salget, flyttet Læringsverkstedet eiendommene ut i et eget selskap, Barnehagebo AS. Kort tid etterpå ble selskapet solgt til SBB.

Utdanningsdirektoratet mener eiendommene ble underpriset da de ble flyttet til Barnehagebo AS, og at barnehagene dermed ble tappet for egenkapital.

Direktoratet krever derfor 37 millioner kroner tilbakebetalt fra tre barnehager i Stavanger, Kristiansund og Kristiansand. Tilsynsrapportene er foreløpige, noe som betyr at saken ikke er ferdig behandlet.

Men dersom konklusjonen fra direktoratet står seg, kan Læringsverkstedet risikere milliardsmell. Dette gjelder hvis tilsynet konkluderer på lignende vis for alle de 140 barnehageeiendommene, skriver Utdanningsnytt.

Administrerende direktør Trude Sydtangen i Læringsverkstedet sier at de er helt uenige i den foreløpige konklusjonen fra direktoratet, og at de kommer til å gi kommentarer til rapportene for å belyse saken ytterligere.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

DYSTER GEOPOLITIKK: En av Barclays spådommer omhandler en mer utrygg verden. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Newsec-sjef ser inn i spåkulen - ser nye rekorder og dramatiske endringer

Newsecs Max Barclay spår rekordvolum i transaksjonsmarkedet i 2029, og at ESG vil bli en gamechanger. Noen av hans spådommer er imidlertid langt dystrere. Men ikke alle deler Barclays syn.

For abonnenter

Les også

HAR GÅTT BORT: Advokat Pål Martin Sand. | Foto: Dæhlin Sand Advokatfirma

Pål Martin Sand er død