EiendomsWatch

Direktorat gransker barnehager etter milliardavtale med SBB

Utdanningsdirektoratet har satt i gang tilsyn med tre barnehager i kjeden Læringsverkstedet etter storsalget til Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Driftsselskapet avviser påstandene som fremmes i et varsel.

FULL STRID: SBB.-grunnlegger og -.sjef Ilija Batljan er i konflikt med Fraser Pering og Viceroy Research etter at sistnevnte varslet om ugreie forhold ved SBBs avtale med Læringsverkstedet i 2020 om kjøp og leie av barnehageeiendommer. | Foto: SBB og Viceroy Research

Ifølge Klassekampen kommer tilsynet etter at Kunnskapsdepartementet tidligere i år mottok et varsel fra Viceroy Research. Der hevdes det å være uregelmessigheter ved Læringsverkstedets avtale om salg av barnehageeiendommer til det svenske selskapet SBB – og avtalen om å leie eiendommene tilbake.

I 2020 solgte Læringsverkstedet, som er en av Norges største drivere av private barnehager, 138 barnehageeiendommer til SBB for til sammen 4,25 milliarder kroner, skriver avisa. I samme prosess inngikk de en avtale om å leie barnehageeiendommene til en årlig sum av 251 millioner kroner.

I en epost til Klassekampen forteller økonomidirektør Atle Hørlyk i Læringsverkstedet at de ser det som uproblematisk at direktoratet gjennomfører tilsynene.

– Vi ser på tilsynet av disse tre barnehagene på samme måte som våre andre tilsyn og at dette er en helt naturlig del av vår interaksjon med regulerende myndigheter. Vi frykter på ingen måte konsekvensene av tilsynet, skriver han.

Læringsverkstedet har i et svar til departementet vist til at Viceroy er et investeringsselskap som tjener på såkalt shorthandel og har interesse av å skape uro som senker aksjekursen.

Svenske SBB har norske eiendommer for 26 milliarder kroner

SBB anmelder analyseselskap etter «falske» og «misvisende» opplysninger

Forsker kjenner ikke igjen tallene brukt i kritikken av SBBs avtale med norske barnehager

SBB nedjusterer resultatet for 2021 med 247 millioner kroner

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer fra EiendomsWatch

Akershus Eiendom justerer opp yield-estimatene, med ett stort unntak

«Selv om vi foreløpig ikke har mange eksempler som faktisk kan bevise at yieldene har økt, ser vi likevel en tydelig bevegelse i markedet», er budskapet fra analysesjef Kari Due-Andresen og resten av analyseteamet i Akershus Eiendom. Nå justeres de fleste yield-estimatene opp.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch