NEF og NBBL skuffet over Støres budsjett

Eiendomsmeglerforbundet kritiserer Støre-regjeringens skatteopplegg for primærboliger. Samtidig mener Norske Boligbyggelag at regjeringen må gjøre mer for vanlige folk i boligpolitikken enn det som ligger i forslaget til neste års statsbudsjett.
Bård Folke Fredriksen er administrerende direktør i NBBL. Han ber den nytiltrådte regjeringen om en større innsats for å få opp boligtilbudet til særlig pressområdene for at prisutviklingen skal roe seg ned. | Foto: NBBL
Bård Folke Fredriksen er administrerende direktør i NBBL. Han ber den nytiltrådte regjeringen om en større innsats for å få opp boligtilbudet til særlig pressområdene for at prisutviklingen skal roe seg ned. | Foto: NBBL

Statsbudsjettet for 2022 er i spill, og den nye mindretallsregjeringen fra Ap og Sp har nå kommet med sin ønskede versjon.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) stiller seg «sterkt kritisk» til regjeringens forslag om økt formuesskatt på primærboliger.

– Vi mener at primærboligen bør skjermes fra økt beskatning, uavhengig av boligens verdi. Innfører man først en regel om redusert verdsettelsesrabatt for primærboliger til 50 prosent for den delen av beregnet omsetningsverdi som overstiger 10 millioner kroner, er veien kortere til en gradvis høyere beskatning av primærboliger til folk flest, sier administrerende direktør Carl O. Geving i NEF.

Det er også skuffelse hos Norske Boligbyggelag (NBBL) etter at regjeringen presenterte sine endringer i statsbudsjettet mandag.

– NBBL skulle gjerne sett at Støre-regjeringen foreslo tiltak som gir økt boligbygging, startlån for unge voksne som mangler egenkapital, og én Enøk-milliard for grønn omstilling av folks boliger, sier NBBLs administrerende direktør Bård Folke Fredriksen.

Selv om Støre-regjeringen lover et taktskifte i boligpolitikken mener NBBL at statsbudsjettet deres ikke gir dette hittil.

– Regjeringen kan fortsatt få vanlige folk med seg, ikke mot seg, sier Folke Fredriksen.

Han mener det er et stort behov for en grønn og inkluderende boligpolitikk. Organisasjonen understreker at regjeringen vil bli målt om fire år på om det er bygget nok boliger – og at flere eier egen bolig.

En rapport fra Oslo Economics på oppdrag av Husbanken anslår at det er om lag 200.000 ufrivillige leietakere i Norge i dag.

– Det koster alt for mye å skaffe seg egen bolig. Derfor må det bygges mer, særlig i pressområder, slik at boligprisgaloppen ikke fortsetter, sier Fredriksen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også