EiendomsWatch

DNB: Uventet økning i skatt på bolig

Hytter, dyr bolig og bolig nummer to skattlegges hardere i forslaget til statsbudsjett 2022. Litt overraskende, sier DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Eiendomsmeglerforbundet advarer mot å svekke markedet for sekundærboliger og frykter det kan presse prisene oppover.

STUSSER: Silje Sandmæl i DNB mener skatteendringene som Solberg-regjeringen foreslår i 2022 kan ramme pensjonister med nedbetalte boliger. | Foto: Heiko Junge, NTB

– Det er jo de mest formuende i Norge som kommer til å merke dette, sier Sandmæl til NTB.

Hun påpeker at det som forventet ikke ble de store endringene på skatt generelt i budsjettforslaget.

– De fleste får rundt 1000 kroner mindre i skatt, noe større skattereduksjon for dem med lavere inntekter, sier Sandmæl.

Men verdsettingen av eiendom kan gjøre en stor forskjell. Avtroppende regjering foreslår å øke verdsettelsen fra 90 til 95 prosent på bolig nummer to, og formuesverdien på fritidsbolig fra 30 til 40 prosent.

De som bor i bolig verdt mer enn 15 millioner kroner, vil med regjeringens forslag få formuesverdien doblet fra 25 til 50 prosent.

– Det kan ramme uheldige pensjonister som sitter på store, gjeldfrie boligverdier, sier Sandmæl.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er skuffet over forslaget og mener det gjør veien kortere for å innføre gradvis høyere boligskatt. Finansminister Jan Tore Sanner tror imidlertid dette vil være viktige endringer for å vri folks investeringer fra bolig til næring.

– Vi håper at økt verdsettelse av boliger kan bidra til at en større del av sparingen går til næringsvirksomhet, sier Sanner.

NEF frykter svekket tilbudsside

Formuesverdien av sekundærboliger har økt fra 50 prosent da Solberg-regjeringen overtok i 2013 til 90 prosent i år, påpeker Eiendomsmeglerforbundet. Nå viser statistikk at andelen som eier flere boliger, er fallende.

– Denne utviklingen er kalkulert, men vi vil samtidig peke på at den norske modellen er avhengig av en relativt stor andel private utleieboliger i byene hvor studenter og arbeidstakere i større grad etterspør en midlertidig bolig, sier administrerende direktør Carl O. Geving i NEF.

– Dersom interessen for investering i sekundærbolig faller videre, kan vi paradoksalt nok komme i en situasjon hvor det samlede boligtilbudet svekkes og leder til press på både leiepriser og salgspriser, fortsetter han.

Venter justerte skatteendringer

Totalt har regjeringen foreslått endringer i formuesskatt som til sammen gir en lettelse på 500 millioner kroner.

Det skyldes to grep: regjeringen foreslår å senke verdsettelsen av arbeidende kapital, som aksjer og driftsmidler som traktorer og fiskebåter, fra 55 til 50 prosent. Samtidig vil regjeringen heve bunnfradraget fra 1,5 til 1,6 millioner kroner, slik at flere med lave formuer ikke vil betale formuesskatt.

Sandmæl tror uansett det vil komme endringer når den påtroppende regjeringen skal gå løs på budsjettforslaget. En ny regjering vil kanskje sette verdsettelsen av arbeidende kapital opp til 80 prosent.

Mer fra EiendomsWatch

Nytt tiltaksforbud hasteinnført i Oslo etter funn av kvikkleire

Plan- og bygningsetaten har sendt ut varsel til eiere av flere hundre eiendommer på Frysja om å ikke gjøre noe som kan medføre risiko for skred. Obos har fått det selskapet kaller en stoppordre og møter Oslo kommune sammen med Stor-Oslo Eiendom for å følge opp situasjonen rundt sitt felles byggeprosjekt.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch