Oslo dyrest å leie bolig i – NSO krever mer utbygging

Det er 30 prosent dyrere å leie en toroms leilighet i Oslo enn i resten av landet, viser tall fra SSB. Norsk Studentorganisasjon krever bygging av flere studentboliger og økt studiestøtte.
LEI AV LEIENIVÅ: Tuva Todnem Lund er leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), som mener det må bygges flere boliger for å hjelpe de mange studentene som er i det norske leiemarkedet. | Foto: NSO / Skjalg Bøhmer Vold
LEI AV LEIENIVÅ: Tuva Todnem Lund er leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), som mener det må bygges flere boliger for å hjelpe de mange studentene som er i det norske leiemarkedet. | Foto: NSO / Skjalg Bøhmer Vold
NTB

Prisen for å leie en tomroms i Oslo og Bærum var 12.310 kroner per måned i 2021. Dette er 29 prosent over landsgjennomsnittet, skriver Statistisk sentralbyrå. I Bergen og Trondheim var gjennomsnittsprisen for en toroms bolig på henholdsvis 9.510 kroner og 9.780 kr i 2021.

– Årets tall fra SSB viser nå at 73 prosent av studiestøtten går til leie av bolig og at det i Oslo er enda mer, sier leder Tuva Todnem Lund i Norsk Studentorganisasjon (NSO) til NTB.

Ifølge NSO leier 51 prosent av norske studenter i det private leiemarkedet. Med en årlig studiestøtte fra Lånekassen på 126.000 går mesteparten av dette rett til husleie.

– En trenger ikke økonomiutdannelse for å se at studiestøtten må økes og det må bygges flere boliger via Studentsamskipnadene, sier NSO-lederen og trekker fram kravet om at støtten til norske studenter bør ligge på 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden og dermed opp omtrent 30.000 kroner.

Tallene fra SSB viser også at det er store forskjeller innad i byene over billigst og dyrest. Bare i Bergen er det anslått at leieprisene varierer med rundt 13 prosent fra dyrest i det sentrale Bergenhus-området og til de øvrige bydelene. Også Oslo ser en slike utslag mellom bydelene.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

STARTET SOM EIENDOMSMEGLER: Administrerende direktør i Veslefikk, Tom Andre Svenning-Gultvedt, er utdannet eiendomsmegler og jobbet for blant annet Solon Eiendom i 12 år. | Foto: Veslefrikk

Veslefrikk om suksessfaktorene i et tøft marked: – Ikke begynne å kjipe ned på noe etter du har solgt

Administrerende direktør Tom Andre Svenning-Gultvedt deler åpent om stort og smått i fersk podcast. Han mener kvalitet og tomtevalg er to nøkkelfaktorer for å selge godt i et tungt eiendomsmarked. 

For abonnenter

Les også