Disse arkitektmiljøene skal forme Grønlikaia: – Nivået er skyhøyt

Nå er det kjent hvilke 16 arkitektteam som skal være med på utviklingen av det store Grønlikaia-prosjektet i Oslo. – Vi er glade for å kunne presentere teamene som får være med oss videre, sier Hav Eiendom-sjef Kjell Kalland.
FORNØYD TOPPSJEF: Hav Eiendoms Kjell Kalland er strålende fornøyd med responsen fra arkitektmiljøer som vil utforme Grønliakaia. | Foto: Hav Eiendom
FORNØYD TOPPSJEF: Hav Eiendoms Kjell Kalland er strålende fornøyd med responsen fra arkitektmiljøer som vil utforme Grønliakaia. | Foto: Hav Eiendom

Hav Eiendom fikk 118 bidrag fra arkitektmiljøer som vil være med på utviklingen av Grønlikaia. Nå får 16 nøye utvalgte arkitekt-team være med videre på reisen.

I februar inviterte Hav Eiendom, i samarbeid med Oslo Havn, til prekvalifisering for parallelloppdraget for utviklingen av hele Grønlikaia. Vanligvis henvender en utbygger seg direkte til noen få utvalgte arkitektkontorer. I arbeidet med Grønlikaia derimot, valgte Hav Eiendom å gjøre det mulig for alle arkitekt- og landskapsarkitektkontorer å søke om å være med.

Fristen for prekvalifiseringen gikk ut fredag 11. mars. Siden da har Hav Eiendom mottatt hele 118 unike søknader.

Selskapet har nå vurdert alle søknadene og konkludert med hvem som får være med videre i arbeidet med Grønlikaias fem delområder.

– Responsen på prekvalifiseringen viste at den brede tilnærmingen var svært vellykket. Vi fikk inn forslag fra små og store arkitektkontorer og byutviklingsmiljøer, over hele landet. Også internasjonale fagmiljøer meldte sin interesse, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, i en pressemelding.

– Nå er vi glade for å kunne presentere teamene som får være med oss videre. Nivået er skyhøyt, sier Kalland.

(Artikkelen fortsetter under bildet og faktarammen)

ENORMT OMRÅDE: Fjordbyen brer seg mot sørøst | Foto: Rodeo arkitekter
ENORMT OMRÅDE: Fjordbyen brer seg mot sørøst | Foto: Rodeo arkitekter

Et bredt og kompetent utvalg

I vurderingen av de 118 innsendte forslagene har det blitt lagt vekt på kompetanse, referanser og oppgaveforståelse. En viktig del av sistnevnte er hvordan arkitektene jobber med sosial og økologisk bærekraft, som i utviklingen av Grønlikaia vektlegges svært tungt av Hav Eiendom.

I kvalifiseringen har Hav Eiendom lagt vekt på at teamene som velges skal utfylle hverandre godt, både når det gjelder profil og kompetanse. Man har også jobbet for å få en viss variasjon i kontorenes størrelse og fartstid.

Resultatet er en team-sammensetning som spenner fra store, etablerte kontorer til nyere og mindre etablerte miljøer; fra samarbeid mellom størrelser som danske Henning Larsen og det mindre, norske kontoret CODE Arkitektur, til team bygget rundt yngre kontorer som Transborder og de Tromsø-baserte landskapsarkitektene Lo:Le.

Hav Eiendom-direktør Kalland forklarer at bærekraft er høyt på agendaen hos alle aktørene som nå er videre fra prekvalifiseringen.

– Ikke overraskende er arkitektene engasjerte og samfunnsbevisste folk, opptatt av sosial og økologisk bærekraft. Søknadstekstene viser at de er opptatt av at Grønlikaia skal by på mer mangfold, være mer tilgjengelig og inkluderende, og at fjordbyutviklingen fremover skal ta enda mer hensyn til natur og klima, sier Kalland.

Bærekraftige, inkluderende og smarte løsninger

Nå får alle teamene tid og midler til å utvikle bærekraftige, inkluderende og smarte løsninger for utviklingen av Grønlikaia. Så langt i prosessen har Hav Eiendom vektlagt åpenhet og brukerinvolvering i hele prosessen. Med parallelloppdraget videreføres denne tilnærmingen.

– Vi tror åpenhet og deling gir bedre resultater, både kommersielt, sosialt og økologisk, sier Kalland i meldingen.

Selv om det fortsatt er lenge til byggestart i Grønlikaia, mener Hav Eiendom-direktøren at den brede utlysningen allerede har gitt resultater. Blant de 118 innsendte forslagene i prekvalifiseringen var det mange aktører Hav Eiendom selv ikke hadde på radaren.

– Fordi vi har en åpen prosess, så har disse miljøene funnet oss. Flere av teamene som nå blir med videre består av fagfolk og -miljøer som vi ikke ville funnet selv, sier Kalland.

– Nå gleder vi oss til fortsettelsen og ikke minst til å kunne dele forslagene med byens befolkning allerede til høsten.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også