Eiendom Norge rapporterer om økende leiepriser og svært lavt utbud

Et svært lavt utbud preger leiemarkedet i byer som Bergen, Oslo og Stavanger. – Vi tror den lave tilbudssiden delvis kan forklares med den økte formuesbeskatningen av sekundærboliger, sier Eiendom Norge-sjefen Henning Lauridsen.
SER ØKTE LEIER: Det har blitt dyrere å leie bolig i storbyene i Norge, rapporterer Eiendom Norge-sjefen Henning Lauridsen. | Foto: Torstein Bøe, NTB
SER ØKTE LEIER: Det har blitt dyrere å leie bolig i storbyene i Norge, rapporterer Eiendom Norge-sjefen Henning Lauridsen. | Foto: Torstein Bøe, NTB

Leieprisene i de fire store byene steg med 1,6 prosent i første kvartal 2022, opplyser Eiendom Norge i en pressemelding. Det siste året har leieprisene steget med 3,4 prosent.

Få objekter til leie

Samtidig faller antallet objekter til leie. Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene ved utgangen av første kvartal til 2022 er 2491. Av disse er 1314 i Oslo, 488 i Bergen, 420 i Trondheim og 269 i Stavanger/Sandnes.

– I bruktboligmarkedet har det vært en nedgang i tilbudssiden gjennom første kvartal. Dette ser vi også i utleiemarkedet. Vi har aldri tidligere registret et lavt utbud av utleieboliger på Finn.no ved utgangen av første kvartal, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, i meldingen.

I Trondheim er utbudet av utleieboliger stabilt sammenliknet med de siste årene. I de tre andre byene er utbudet ifølge Eiendom Norge på et svært lavt nivå sammenliknet med de siste årene.

– Vi tror den lave tilbudssiden delvis kan forklares med den økte formuesbeskatningen av sekundærboliger i 2022, da vi har fått tilbakemeldinger om mange ønsker å selge sine utleieboliger som følge av dette, sier Lauridsen.

Oppgang i Bergen, optimisme i Stavanger

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser at det var en oppgang i utleieboligprisene i Norge samlet i første kvartal 2022. I Bergen var det en sterk oppgang på 15,1 prosent i årets første kvartal, mens Trondheim og Oslo hadde en vekst på henholdsvis 5,8 og 0,1 prosent. Stavanger/Sandnes hadde en prisnedgang på 1,9 prosent, sier Lauridsen.

Sterkest leieprisutvikling det siste året hadde Bergen og Stavanger med en oppgang på 13,4 og 7,8 prosent. Deretter fulgte Trondheim med en oppgang på 2,5 prosent. Svakest utvikling de siste året hadde Oslo med oppgang 2,3 prosent.

– Bergens kraftige oppgang i første kvartal skyldes delvis at det har blitt leid ut mange boliger av høy kvalitet sammenliknet med sist kvartal. Vi venter at prisveksten vil jevne seg ut utover året, sier Lauridsen i meldingen.

– I Stavanger og Sandnes falt leieprisene kraftig fra 2014 til 2016 parallelt med oljebremsen. Nå viser utviklingen i leieprisene og boligprisene gjennom de to siste årene en sterk vekst i området. Både boligmarkedet og utleiemarkedet er her friskmeldt, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også