Varelageret med usolgte boliger mot bunnivåer

Den nye avhendingsloven har skapt flaskehalser i boligmarkedet over hele landet, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
KJAPPE SALG: – Det går svært raskt å selge en bolig i Norge nå, sier Henning Lauridsen. | Foto: Terje Pedersen, NTB
KJAPPE SALG: – Det går svært raskt å selge en bolig i Norge nå, sier Henning Lauridsen. | Foto: Terje Pedersen, NTB

I januar ble det solgt 5416 boliger i Norge, noe som er 22,0 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2021, viser tall fra Eiendom Norge.

Samtidig ble det lagt ut 5703 boliger for salg, ned 13 prosent fra samme måned i 2021.

– Det er et svakere fall i antall lagt ut på markedet enn i antall solgte. For å styrke tilbudssiden er det vesentlig at etterspørselen etter tilstandsrapporter dekkes i månedene fremover da det normalt legges ut langt flere boliger for salg enn i januar, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Lovendring før skylden

Antall usolgte boliger ligger på et markant lavere nivå enn i januar 2017, da boligmarkedet kokte, sier Lauridsen.

– Den nye avhendingsloven, som trådte i kraft 1. januar 2022, har skapt flaskehalser i boligmarkedet over hele landet og ført til færre boliger på markedet. Dette fordi de nye tilstandsrapportene tar lengre tid å lage, spesielt i en innkjøringsfase, og fordi det må lages nye tilstandsrapporter for boliger som har ligget for salg siden 2021. I tillegg har en del bygningssakkyndige trolig forlatt bransjen på grunn av nye regler og mer ansvar, sier Lauridsen.

Sterkere prishopp enn vanlig

Boligprisene steg med 4,8 prosent i januar 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 2,1 prosent.

– Det er normalt at boligprisene stiger mye i januar, kjent som den såkalte januareffekten. Men oppgangen i boligprisene i januar i år er den sterkeste i boligprisstatistikkens historie, og oppgangen er bredt forankret i hele landet, sier Lauridsen.

Kjappe salg

Det tok i gjennomsnitt 41 dager å selge en bolig i januar, ned fra 51 dager i desember. Kortest salgstid hadde Oslo med 22 dager og lengst salgstid hadde Kristiansand og Hamar m/Stange med 52 dager.

– Det går svært raskt å selge en bolig i Norge nå, noe som også reflekteres i antall usolgte som ligger under januar 2017, sier Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også