Aspelin Ramm-sjefen bekymret over kostnadshopp

Konsernsjef Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm tror prosjekter kan bli satt på vent som følge av økte byggekostnader. – Samtidig ser vi at entreprenørene får økt kapasitet, sier han.
BEKYMRET SJEF: Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm tror boligprosjekter kan bli utsatt som følge av kostnadsøkninger. | Foto: Aspelin Ramm
BEKYMRET SJEF: Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm tror boligprosjekter kan bli utsatt som følge av kostnadsøkninger. | Foto: Aspelin Ramm

Veksten i byggekostnadene bekymrer konsernsjef Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm, skriver Finansavisen.

– Den generelle kostnadsøkningen på materialer, tømmer og transport er rundt 20 prosent. I tillegg stiger renten, så vi tror at en del boligprosjekter blir satt på hold. Næringslivet går godt, så bedriftene kan takle en økt husleie, men privatkunder kan neppe tåle 10.000 kroner ekstra per kvadratmeter for nye boliger som allerede er høyt priset, sier Bøyum til avisen.

Malling og Holte Consulting har på oppdrag for Aspelin Ramm regnet på kostnadsøkningene. Konklusjonen er at økningen for kontorprosjekt er på mellom 24 og 29 prosent fra februar 2021 til mai 2022. For enkel standard estimeres byggekostnaden nå til 34.500 kroner per kvadratmeter, mens prislappen for høyeste standard er 49.500 kroner.

– Samtidig ser vi at entreprenørene får økt kapasitet. Vi får bra med henvendelser fra byggebransjen, så det kan komme korreksjoner. Prognosesenterets analyser tilsier at kostnadene til blant annet transport, stål og tømmer vil få en nedgang i 2023, men vi tror en del boligprosjekter blir satt på hold, sier Bøyum til Finansavisen.

Aspelin Ramm har 90.000 kvadratmeter for 4,3 milliarder kroner under bygging og like mye på gang i 2023 og 2024. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også