Økende etterspørsel etter leieboliger – men det blir færre av dem

Befolkningsvekst og en strøm av flyktninger etter krigen, øker presset i et allerede stramt leiemarked, mener NEF-direktør Carl O. Geving.
SER STØRRE ETTERSPØRSEL ETTER LEIEBOLIGER: Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund | Foto: Tommy Strømmen
SER STØRRE ETTERSPØRSEL ETTER LEIEBOLIGER: Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund | Foto: Tommy Strømmen

Sekundærboligandelen fortsatte å falle i fjerde kvartal 2022 for landet samlet. Nedgangen er imidlertid mindre enn tidligere, og noen steder har det kommet en økning, skriver Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

I Oslo fortsatte nedgangen med uforminsket styrke, noe som motsvares av en klar oppgang i flere av nabokommunene, viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Fra 1. januar 2023 ble imidlertid det særskilte kravet til egenkapital på sekundærbolig i Oslo fjernet. Det kan bidra til et skifte i favør av Oslo fremover, skriver forbundet. 

Et stramt leiemarked kan også bidra til at flere ønsker å investere i sekundærbolig, mens fallende boligpriser kan legge en demper på sekundærboliginvesteringene den nærmeste tiden.

I Oslos nabokommuner er det fortsatt en samlet vekst i både andelen og antallet sekundærboliger. Dette kan særlig tilskrives en vekst i antallet sekundærboliger i Lillestrøm og Nordre Follo, men også i Nannestad, Nesodden og Rælingen har det vært oppgang.

– Befolkningsvekst som følge av økt arbeidsinnvandring etter pandemien og en strøm av flyktninger etter krigen, øker presset i et allerede stramt leiemarked, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund

– Sekundærboligstatistikken viser hvordan andelen leieboliger har krympet de senere årene. I Oslo har andelen sekundærboliger falt med 9,5 prosent på bare tre år, til et historisk bunnivå i 2023. Dette er bekymringsfullt fordi det forsterker ubalansen mellom tilbud og etterspørsel i leiemarkedet, og setter press på leieprisene i en tid hvor leietakernes kjøpekraft er svekket, sier han.

Geving tror utsikter til et strammere leiemarked trolig vil tiltrekke flere eiendomsinvestorer framover.

– I Oslo forsterkes dette av at regjeringen har redusert kravet om førti prosent egenkapital til 15 prosent ved kjøp av sekundærbolig. Vi tror at dette vil bidra til et noe høyere prispress på mindre boliger som er egnet for utleieformål, spesielt i Oslo, men også i nabokommunene hvor tilgangen på boliger for utleieformål er noe bedre, sier Geving.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

HAR GÅTT BORT: Advokat Pål Martin Sand. | Foto: Dæhlin Sand Advokatfirma

Pål Martin Sand er død