Carl Geving er bekymret for leieprisene: – Noe må gjøres

– Fallende andel av sekundærboliger presser leieprisene opp, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til Finansavisen. 
OPP: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener fallet i antall sekundærboliger presser leieprisene oppover. | Foto: Tommy Strømmen
OPP: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener fallet i antall sekundærboliger presser leieprisene oppover. | Foto: Tommy Strømmen

Ifølge ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita, har andelen sekundærboliger i Norge falt til en ny bunnrekord på 14,57 prosent i fjerde kvartal 2022, ned fra 14,70 prosent året før. 

Spesielt i Oslo har nedgangen vært stor, fra 16,0 til 15,4 prosent i samme periode. Geving uttrykker bekymring for den kommende økningen i antall ukrainske flyktninger som trenger bolig, og sier at leieprisene vil fortsette å stige på grunn av det begrensede utleietilbudet. 

– Det vil jo presse leieprisene opp. Jeg har sagt det før, men det er veldig bekymringsfullt: Nå kommer det noen tusen nye ukrainske flyktninger som skal få tak over hodet. Kommunen vet ikke hvordan de skal få det til, men noe må jo bare gjøres, sier Geving til Finansavisen.

Skattemessig har det blitt mindre gunstig å eie en sekundærbolig, og det har sammen med økende renter og redusert tillit til boligprisvekst ført til en reduksjon i antall sekundærboliger og utleietilbud. 

Geving tror fjerningen av det egne Oslo-kravet om minst 40 prosent egenkapital ved kjøp av en sekundærbolig i Oslo vil føre til økt pågang av investorer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også