Elleville husleierekorder over hele landet: – Vi har aldri noensinne opplevd lignende

– Årsakene til veksten kan være forskjellig. I Tromsø er det turisme som driver prisene oppover, mens i Ålesund er det næringslivet som er driveren, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen.
SKREMMENDE: – Det er skremmende å se at hele 21,4 prosent av leietakerne har opplevd forsøk på å kuppe leieobjektene ved å by over annonsert pris. Hele 57,3 prosent sier at de opplever det som mer utfordrende å finne leiebolig nå enn tidligere, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen. | Foto: Heidi Marie Gøperød Heimar
SKREMMENDE: – Det er skremmende å se at hele 21,4 prosent av leietakerne har opplevd forsøk på å kuppe leieobjektene ved å by over annonsert pris. Hele 57,3 prosent sier at de opplever det som mer utfordrende å finne leiebolig nå enn tidligere, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen. | Foto: Heidi Marie Gøperød Heimar

Nå er husleieindeksen for andre kvartal klar, og den viser fortsatt høye leiepriser. Snittleieprisen i Norge under ett var på 13.092 kroner, opp med hele 7,23 prosent fra tilsvarende kvartal i 2023.

Det fremkommer i en pressemelding tirsdag. 

I Oslo var snittprisen for å leie bolig i andre kvartal på elleville 17.444 kroner, opp 7,77 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2023.

I Trondheim var det en prisøkning på hele 6,19 prosent i tilsvarende perioder. I trøndernes hovedstad havnet snittprisen i andre kvartal på 13.413 kroner.

Også i Bergen er det dyrt å leie. Her havnet snittprisen i andre kvartal på 13.032 kroner, opp med 8,17 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2023.

Kan velge og vrake i leietakere

Husleie.no betjener over 20 prosent av det norske boligutleiemarkedet, og bare i 2023 ble det opprettet over 40.000 leiekontrakter på plattformen. 

– Vi har aldri noensinne opplevd så høye leiepriser i Norge som akkurat nå. Et snitt i Oslo på knapt 17.500,- kroner per måned er ellevilt høyt. Vi ser det er umulig å finne selv en liten 3-roms leilighet sentralt i hovedstaden for under 20.000 kroner per måned. Det har for lengst passert 10.000 kroner per måned per person å skaffe seg tak over hodet, sier Kjetil J. Olsen i Husleie.no og fortsetter: 

– Utleiere som benytter vår plattform melder om enorm interesse på annonsene. Det er ikke uvanlig å få over 100 henvendelser i løpet av et par dager. Utleierne kan velge og vrake i gode leietakere med betalingsevne.

I Stavanger/Sandnes ser de en økning på hele 7,69 prosent fra Q2 i 2023 til Q2 i 2024. Snittleieprisen havnet på 12.953 kroner. 

Dystre rekorder

Også i Drammen fortsetter prisene å holde seg på et meget høyt nivå, men snittprisen på 14.015 kroner i Q2, som innebærer en oppgang på 3,22 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2023. 

Uansett år eller kvartal har vi aldri noensinne målt et så høyt snitt i Oslos naboby, sier Olsen i Husleie.no

– I Kristiansand fortsetter oppgangen. Snittprisen havnet på 11.993 kroner, opp med 4,62 prosent sammenlignet med Q2 i 2023, sier han.

I Olsens hjemby Ålesund flyr leieprisene til værs og øker med hele 10,53 prosent når periodene sammenlignes. Dette gir en snittleiepris på 12.538 kroner.

Heller ikke i nord er det lett å være leietaker om dagen. I Tromsø stiger prisene med 6 prosent når kvartalene sammenlignes, og snittleieprisen havner på rekordhøye 12.495 kroner. 

Sammensatt

Og årsakene til at leieprisene stiger så voldsomt er ifølge Husleie.no-sjefen sammensatt.

– Som jeg har sagt mange ganger før, er det en villet politikk som ligger bak, der det er blitt mye mindre lønnsomt å eie en sekundærbolig for utleie. Dette har gjort at mange utleiere har valgt å selge boligen de tidligere har leid ut. Dette gjør at tilbudet er mindre enn etterspørselen og det driver prisene til værs. Samtidig ser vi at ulike regionale og lokale drivere spiller sterkt inn.

– 7 av 10 nordmenn legger ferien til Norge i år, og dette gjør at hotellkapasiteten er sprengt. Vi hører om stadig flere utleiere som derfor velger å satse på korttidsutleie – blant annet i Tromsø. Sunnmøringene er gode på å drive virksomheter, og når det er full fart i næringslivet i Ålesund trengs det folk i arbeid, og de trenger et sted å bo. Det finnes etter hvert mange studentbyer i Norge, men Oslo er fremdeles i en særstilling med bortimot 70.000 studenter. I hovedstaden påvirker denne store studentmassen prisene for hele markedet. I Kristiansand blir høyskolen stadig større, og også der ser vi at flere studenter påvirker totalbildet. Etterspørselen etter mindre leiligheter er enorm i sørlandsbyen, sier Olsen.

Husleie.no har en brukerdatabase på om lag 110 000 utleiere og 160 000 leietakere. I en helt fersk undersøkelse foretatt blant disse, er det mange interessante funn.

– Det er skremmende å se at hele 21,4 prosent av leietakerne har opplevd forsøk på å kuppe leieobjektene ved å by over annonsert pris. Hele 57,3 prosent sier at de opplever det som mer utfordrende å finne leiebolig nå enn tidligere, sier Olsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også