Olav Thon Gruppen slo forventningene i fjor

2021 bød på flere overraskelser, men den totale omsetningen til kjøpesentrene i Olav Thon Gruppen (OTG) fikk en positiv slutt.
Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB

I løpet av fjoråret omsatte Olav Thon Gruppens 84 norske kjøpesentre for litt over 72 milliarder kroner. Dette er en økning i omsetningen på 3,8 prosent sammenlignet med 2020.

«2021 var på nytt et unormalt år med store svingninger i omsetningen grunnet koronapandemien. Perioden fra januar til april var vanskelig for norsk varehandel med mye nedstengninger og restriksjoner spesielt i Oslo, Viken og Bergen», skriver Thon Eiendom i en pressemelding.

Flere av Olav Thon Gruppens kjøpesentre var med bakgrunn i dette delvis stengt i store deler av første halvår. Ifølge Thon Eiendom bedret det seg fra midten av april, og de fleste bransjer har vist en fin omsetningsutvikling fra våren og til og med julehandelen.

«Det er særlig gledelig at klesbutikker, skobutikker, kafeer og underholdningsaktører – det vil si bransjene som ble hardest rammet i starten av pandemien – nå har positiv omsetningsvekst og kan se tilbake på et godt år i 2021», skriver selskapet.

Omsetningen for disse bransjene er noe lavere sammenlignet med 2019.

Påvirket av tiltak og netthandel

I 2021 inngikk Olav Thon Gruppen fem nye forvaltningsoppdrag:

  • Holmen senter i Asker
  • City Syd, Tiller Torget og Ivar Lykkes vei 5 i Trondheim
  • Knarvik Senter utenfor Bergen

Med disse forvaltningsoppdragene økte antallet kjøpesentre fra 79 til 84 på norsk jord.

Lettelser i smitteverntiltak og adferdsendringer utover høsten/julen 2021 bidro til en opptur for OTGs norske kjøpesenter.

«Det er viktig å presisere at denne veksten er drevet av økningen innen enkelte bransjer med hus og hjem, samt elektronikk på topp. Totalt steg handelen i desember med 5,8 %.», heter det i meldingen.

Olav Thon Gruppen mener at både nasjonale og lokale koronatiltak har påvirket besøkstallene og omsetningen for en del aktører.

«Vi ser også at konkurransen fra netthandel har økt kraftig i koronaperioden», skriver Thon Eiendom.

Blandet i Sverige

Totalt eide og forvaltet Olav Thon Gruppen 84 kjøpesentre i Norge og 10 kjøpesentre i Sverige i 2021.

Omsetningen for de svenske kjøpesentrene i 2021 ble også noe bedre enn i 2020.

«Sammenligner vi med «normalåret» 2019 har de svenske sentrene en vesentlig nedgang i omsetningen. Spesielt gjelder dette grensesentrene, som har en akkumulert nedgang i omsetningen på 70-80 % sammenlignet med 2019», skriver Thon Eiendom.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også