Tomta ved Oslo Børs skal forvandles fra asfaltjungel til kontorer og park

Kontorer med plass til 1200 ansatte, restauranter og park står sentralt når Hav Eiendom nå sender planene for den såkalte A5-tomta ved børsen til Plan- og bygningsetaten i Oslo.
FORVANDLING: A5 er i dag en oppstillingsplass for busser. Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, gleder seg til å utvikle prosjektet som vil gi arbeidsplasser, park og funksjoner som skaper aktivitet til Bjørvika sin vestside | Foto: Hav Eiendom
FORVANDLING: A5 er i dag en oppstillingsplass for busser. Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, gleder seg til å utvikle prosjektet som vil gi arbeidsplasser, park og funksjoner som skaper aktivitet til Bjørvika sin vestside | Foto: Hav Eiendom

Planene for utbyggingen av tomten foran Børsparken er tatt ett skritt videre. Tomteeier Hav Eiendom har sendt sitt planinitiativ for tomta kalt Felt A5 – Sadelmakerhullet til Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo.

Hav Eiendom og Grape Architects har sammen med Studio Oslo Landskapsarkitekter og Byantropologene jobbet for å finne løsninger for utvikling av A5-tomten siden våren 2021.

Tomten, som ligger rett ved børsparken på Bjørvikas vestside, er i dag en oppstillingsplass for busser. Det utarbeidede forslaget kan gi området tilbake til byen, mener Hav Eiendom. Asfalt skal erstattes av kontorer, park og restauranter.

– Med innsendingen starter den formelle diskusjonen med kommunen om hvordan vi skal utvikle denne tomten til det beste for hele byen, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, i en pressemelding.

Vil samle byggene

A5 har vært regulert for utvikling siden 2003. Den opprinnelige områdereguleringen la opp til utvikling av to næringsbygg på hver sin side av tomten, med parkområder i midten.

I planinitiativet som sendes til PBE, foreslår Hav Eiendom en løsning der all bebyggelse samles på den del som er nærmest Havnelageret og nær tomten som snart skal huse kontor- og næringsbygget Fiskebrygga. Dermed frigis en stor del av tomten som er mot Operaallmenningen og Tollboden til utvikling av en helt ny park. Hav Eiendom mener at dette kan bli Bjørvikas åttende allmenning.

– Jeg vil gjerne understreke at Hav Eiendom er åpne for begge forslag. I dialog med Plan- og bygningsetaten og naboene til tomta håper vi å få belyst fordelene ved begge plasseringer, slik at vi sammen kan finne den beste løsningen for byen vår, sier Kalland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PARK: Området ved børsen skal bli en attraksjon | Foto: Grape Architects/Vivid vision
PARK: Området ved børsen skal bli en attraksjon | Foto: Grape Architects/Vivid vision
– Får man 1200 arbeidsplasser på A5, spares mange bilreiser hver dag. Det er mer miljøvennlig og en klar fordel for hele byen, sier Kalland.

Ambisjon: Attraksjon morgen og kveld

For å sikre at området blir en attraksjon både morgen og kveld, legger planforslaget opp til en kombinasjon av park og næringsbygg med aktive førsteetasjer. Her blir det servering, kulturtilbud og andre publikumsrettede tiltak. Med en kombinasjon av park og næring skal området få et stort løft.

– Målet er å gi området tilbake til Oslo, og for å klare det må vi skape litt liv og røre. Området i dag er preget av trafikk og lukkede fasader, men vi har troen på at disse planene vil gjøre området til et sted det virkelig svinger av, sier Kalland.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også