Union-sjef: – Eiendomsselskaper må betale mye mer for gjelden

Ifølge Union har lånekostnadene til eiendomsaktører i Norge steget mye etter det analysesjef Robert Nystad kaller en «brutal utvikling» i obligasjonsmarkedet.
DYRERE Å LÅNE: Robert Nystad er analysesjef i Union, som presenterte sin bankundersøkelse onsdag. Det koster å være kar, det samme gjelder å ta opp lån for eiendomsselskaper etter at bankenes egne kostnader har steget. | Foto: Union
DYRERE Å LÅNE: Robert Nystad er analysesjef i Union, som presenterte sin bankundersøkelse onsdag. Det koster å være kar, det samme gjelder å ta opp lån for eiendomsselskaper etter at bankenes egne kostnader har steget. | Foto: Union

Unions bankundersøkelse viser at bankmarginen øker for første gang på to år.

– Alle utenom èn bank melder om høyere marginer. Marginen i standardcaset, altså et lån med fem års løpetid og 65 prosent belåning, er opp 14 basispunkter til 221 basispunkter, sier selskapets analysesjef Robert Nystad i en presentasjon av undersøkelsen.

Bankmarginene stiger fordi bankenes egen innlåningskostnad har steget, oppgir han. Banker betaler nå cirka 40 basispunkter mer enn de gjorde ved årsskiftet for fem års penger.

– Det har vært en brutal utvikling i obligasjonsmarkedet der både rente og kredittpåslag har økt mye. Alle nordiske eiendomsselskaper må betale mye mer for gjelden enn tidligere, sier Nystad.

Høyere påslag og lav likviditet

Fem års swap-rente har tatt et nytt jafs det siste kvartalet.

– I tillegg stiger bankmarginen, slik at samlet lånerente øker med hele 0,72 prosentpoeng. Lånekostnaden er nå 5,14 prosent, og vi må tilbake til høsten 2013 for å finne et tilsvarende nivå, sier Nystad.

Analysesjefen viser til at Entras kredittpåslag har økt med 60 basispunkter hittil i år for fem års penger.

– Kredittpåslagene innenfor eiendom har med andre ord økt mer enn bankmarginen. Det skyldes blant annet at bankenes kredittpåslag ikke har steget like mye som påslaget i eiendomssektoren.

Ifølge Union-sjefen er det heller ikke sikkert at vi har sett toppen.

– Spread-utgangen i Norge har hittil vært mye mindre enn i euromarkedet og det er betydelig usikkerhet rundt prisingen fordi likviditeten i markedet er lav, sier Nystad.

Stadig god lånetilgang

Samtidig forteller han at alle bankene som er med i undersøkelsen oppgir samme utlånsvilje som sist og alle forventer at den vil vedvare i kvartalet som kommer.

– Tilgangen til banklån er god, men prisen har økt. Bankene har heller ikke merket noen endring på deal–flowen i markedet som følge av rentebildet, men flere av banksjefene tror det blir færre transaksjoner i kvartalene som kommer, sier Nystad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

ÅRET RUNDT: Thor Thoeneie forteller at han badet året rundt - uansett. Her fra Cannes under Mipim i mars. | Foto: Privat

Oslo Airport City-sjefen: – Vi arbeider med planer for utvikling og utbygging av inntil en million kvadratmeter

Thor Thoeneie mener sosial- og økonomisk bærekraft konsekvent får for lite oppmerksomhet, noe som blant annet går utover utbyggernes forutsigbarhet. – Private utbyggere sitter på all risiko, sier han.

For abonnenter

Les også