DNB: Eiendomsselskaper rentesikrer over 50 prosent av lånene

Aktører med næringseiendom med lange kontrakter innen eksempelvis kontor og logistikk sikrer mer enn de som eier utviklingseiendommer, sier DNB-direktør Olav T. Løvstad.
KJUNDENE SIKRER LÅNENE: DNB-direktør Olav T. Løvstad. rapporterer at de største kundene deres innen næringseiendom sikrer 50-70 prosent av lånene | Foto: DNB
KJUNDENE SIKRER LÅNENE: DNB-direktør Olav T. Løvstad. rapporterer at de største kundene deres innen næringseiendom sikrer 50-70 prosent av lånene | Foto: DNB

De fleste kundene DNB har innen næringseiendom har noe rentesikring, skriver Finansavisen. Men andel og løpetid varierer.

– Næringseiendom er kjennetegnet ved stabile inntekter og gjerne lange leiekontrakter. Det er avgjørende for gjeldsbetjeningsevnen å låse inn deler av rentekostnadene ved å anvende rentesikring, sier Olav T. Løvstad, leder for eiendom og entreprenører i DNB, til avisen

Han sier at aktører som eier næringseiendom med lange kontrakter innen eksempelvis kontor og logistikk typisk sikrer mer og lengre enn de som eier utviklingseiendom.

De større børsnoterte eiendomsselskapene har ifølge DNB ofte en fastrenteandel på 50-70 prosent, samt en snittløpetid på sikringene på rundt fem til seks år.

Olav Thon Eiendomsselskap: 57 prosent

EiendomsWatch meldte i forrige uke at Olav Thon Eiendomsselskap ved årsskiftet hadde rentesikret 57 prosent av lånene, opp fra 55 prosent året før, med en gjennomsnittlig gjenværende bindingstid på 3,9 år, mot 3,6 prosent året før.

–Vår gjennomsnittsrente vil bare øke moderat fremover, som følge av en betydelig andel fastrenteavtaler, sa konserndirektør finans Arne B. Sperre i Olav Thon Eiendomsselskap til EiendomsWatch.

– Vi har sikret oss slik at når dagens fastrenteavtaler utløper, erstattes de av nye avtaler med lavere rente enn de som løper ut. Selv med dagens forventninger til renteøkninger fra Norges bank de neste par årene, vil vår gjennomsnittsrente derfor kun øke med rundt ett prosentpoeng frem til utgangen av 2023, opplyste Sperre.

Selskapet har som strategi at andelen fast rente normalt skal ligge på 40-60 prosent av konsernets rentebærende gjeld.

Eiendomsspar: I overkant av 50 prosent

Eiendomsspar og Victoria Eiendom har ifølge Finansavisen en total rentesikring på rett i overkant av 50 prosent. Snitt løpetid er på rett i overkant av fem år.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også