Taubøll: – Tror bærekraftsboomen har hjulpet proptech å ta av

Eiendomsadvokat Henrik Taubøll mener eiendomsbransjen kan nå flere av bærekraftsmålene sine – hvis de tør å satse mer på proptech-selskaper.
TILTALER: Henrik Botten Taubøll talte fra scenen under konferansen Proptech 2021, som ble arrangert 1. desember i det Entra-eide bygget Rebel. | Foto: Privat
TILTALER: Henrik Botten Taubøll talte fra scenen under konferansen Proptech 2021, som ble arrangert 1. desember i det Entra-eide bygget Rebel. | Foto: Privat

«Proptech» blir av noen kalt et buzzord, men i år ligger bransjen an til å få rekordhøye investeringer fra risikokapital, ifølge Wall Street Journal.

– Proptech=bærekraft. Det kommer en endring, enten man vil det eller ikke. Det er nesten uunngåelig, sier Henrik Botten Taubøll til EiendomsWatch.

Som advokat i Wiersholm jobber han mye med eiendomsbransjen i Norge i forbindelse med selskapets satsing på eiendomsutvikling.

Taubøll har også en internasjonal bakgrunn innen eiendom, fra WeWork. I 2019 jobbet han for kontorutleiekjempen som transaksjonsdirektør i Norden, Baltikum og Nederland. Og selv om det ikke ble mer enn ett års tid i selskapet fikk han et blikk fra utsiden på det norske eiendomsmarkedet.

Selv om det finnes større aktører på verdensbasis mener Taubøll at de norske har ett fortrinn.

– Jeg har jobbet i en del annen innovasjon. Jeg vil si at om bygningene ikke er helt der, så er innovasjonsviljen høy. Ser du på åpenheten i Proptech Norway – det samme hadde ikke skjedd i for eksempel shipping. Her har aktørene blitt enige som en gentlemans agreement, om samarbeid om løsninger som funker, sier han.

– Så konkurrerer man på prosjekter. Siden bransjen har den holdningen i Norge – det tror jeg er unikt i sammenligning med resten av verden. Det kommer nok fra en erkjennelse om at ingen er helt der fremme, og at man må hjelpe hverandre å komme i mål.

Virksomhetskritisk

Taubøll har vært kåret til en av Europas 7 mest innflytelsesrike innen eiendomsutvikling av PlaceTech. I tillegg var han med på å starte Ung i Næringseiendom og Proptech Norway.

– For meg er proptech mer innovasjon i eiendom enn bare teknologi i seg selv, sier han.

– Hvordan synes du norsk eiendomsbransje har omfavnet proptech?

– Jeg synes den har omfavnet det på en god måte. Det tok en tid før de faktisk innså at proptech var viktig og virksomhetskritisk. Først var det en sånn morsom sidegreie man hadde på det andre man drev med, men nå har det jo blitt virksomhetskritisk.

Dette mener eiendomsadvokaten særlig er gjeldende i lys av at koronapandemien «har satt veldig fart på ESG og bærekraft».

– Folk ser at man kan bruke faktisk ny teknologi til å oppnå disse bærekraftsmålene. Og da ser man på en måte en mer direkte effekt på virksomhetene da, drevet igjen av grønne investorer og banker, sier Taubøll.

Oppfordrer til samarbeid

Med tanke på at det som nevnt øverst i denne artikkelen om stadig større investeringer i proptech, tror han det er best med flere finansieringskilder der bransjen selv også bidrar.

– Hvor er forbedringspotensialet til eiendomsaktørene i Norge når det gjelder proptech?

– Jeg tror nok nysgjerrigheten er veldig på plass. Også er det det å la proptech-selskapene faktisk få en sjanse, og ta litt sjanser på å utnytte teknologien i enkelte prosjekter. Putte litt skin in the game og si at «ok, på dette bygget så gjør vi dette. Vi vet faktisk ikke om det er en direkteavkastning her i dag, men det kan vi jo selvfølgelig bruke på alle andre prosjekter».

Løsningene som ikke fungerer kan man alltids forkaste, mens det som bidrar positivt kan overføres til flere prosjekter, foreslår Taubøll.

– Det å kanskje stille mindre prosjekter til rådighet for teknologibransjen og starte noe samarbeid. Det trenger ikke være store ting, men man kan starte med små piloter. Det er det noen har gjort, og som flere også kan gjøre, sier han.

– Proptech-selskapene trenger jo reelle eiendomscaser for å lykkes. De kan ikke bare sitte å lage en kjempekul teknologi også tror de at det fungerer og aldri får testet den. Så det er en vinn/vinn at man gjør det.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo