Analytiker: – Ledigheten vil bevege seg opp på et moderat nivå

Få ferdigstilte nybygg vil trolig presse kontorledigheten noe ned inneværende år, men deretter ser DNB Næringsmegling en beskjeden oppgang i kontorledigheten.
ØKT LEDIGHET I RANDSONENE: I løpet av 2023 og 2024 venter analytiker Anders Steinsland Haugan i DNB Næringsmeling noe økt ledighet. Det er spesielt randsonene som er utsatt. | Foto: DNB
ØKT LEDIGHET I RANDSONENE: I løpet av 2023 og 2024 venter analytiker Anders Steinsland Haugan i DNB Næringsmeling noe økt ledighet. Det er spesielt randsonene som er utsatt. | Foto: DNB

«Den lave tilførselen av nybygg i 2022, gir et forventet fall i ledigheten det inneværende året. De påfølgende årene vil det ferdigstilles større volum av nybygg, som vil gi en svak oppgang i ledigheten», oppsummerer analytiker Anders Steinsland Haugan i en ledighetsprognose for kontormarkedet fra DNB Næringsmeling.

«Vi får også en liten effekt av hjemmekontorbruk, noe som gjør at vi tror ledigheten vil bevege seg opp på et moderat nivå i løpet av de neste årene», fortsetter han.

Ledighetstellingen meglerhuset nylig gjennomførte blant kontorer i Oslo, Asker og Bærum viste den laveste ledigheten DNB Næringsmegling har registrert siden før pandemien.

Inneværende år kommer det rundt 50.000 nye kvadratmeter i kontormarkedet. Dette er betydelig lavere enn snittet de siste ti årene, som har vært i overkant av 130.000 kvadratmeter.

Foto: DNB Næringsmegling
Foto: DNB Næringsmegling
I 2020 og 2021 ble det ferdigstilt henholdsvis 130.000 og 170.000 kvadratmeter med nye kontorlokaler. Med så lav tilførsel venter Steinsland Haugan at ledigheten vil krype videre ned til 5,9 prosent i 2022, før økt tilførsel av areal i 2023 og 2024 vil gi noe økt ledighet, men på moderate nivåer på henholdsvis 6,5 og 7,0 prosent.

Analytikeren gjentar tidligere prognose for kontormarkedet: Han venter at gode kontorlokaler på sentrale beliggenheter fortsatt vil etterspørres. Samtidig er tilbudet av disse objektene er begrenset, og med lite tilgjengelig tomteareal tilføres det lite nybygging i CBD-områdene og sentrum.

«Ledigheten i de mest populære områdene som omfatter Bjørvika-området, Aker Brygge, Tjuvholmen og Vika tror vi vil holde seg stabile med lave ledighetstall. Vi tror også indre sentrum vil få en ledighet som beveger seg nedover», skriver Steinsland Haugan.

Randsonene både i øst og i vest vil slite mer med å få fylt opp de ledige lokalene og nybyggene som kommer i disse områdene. Det er større plass og muligheter for å bygge i randsonene, og spesielt områdene i øst har vært preget av høy tilførsel av nybygg de siste årene. Flere av disse nybyggene har vist seg utfordrende å fylle opp og utgjør i dag en god del av ledigheten i disse områdene.

Brukerundersøkelser blant de største kontorbrukerne i landet viste at en del bedrifter ser for seg å kunne vokse i dagens lokaler, noe økt hjemmekontor bidrar til. På den andre siden viser undersøkelsene at bedriftene ikke forventer noe særlig kutt i kontorlokalene – de fleste forventer å ha behov for det samme kontorarealet fremover.

Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

ÅRET RUNDT: Thor Thoeneie forteller at han badet året rundt - uansett. Her fra Cannes under Mipim i mars. | Foto: Privat

Oslo Airport City-sjefen: – Vi arbeider med planer for utvikling og utbygging av inntil en million kvadratmeter

Thor Thoeneie mener sosial- og økonomisk bærekraft konsekvent får for lite oppmerksomhet, noe som blant annet går utover utbyggernes forutsigbarhet. – Private utbyggere sitter på all risiko, sier han.

For abonnenter

Les også