Eiendomsverdi: – Boliger er egentlig ikke så dyrt, men...

«Sykepleierindeksen» viser at Oslo og omegn er gjort utilgjengelig for mange boligkjøpere.
ENORME FORSKJELLER: Analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi la tirsdag frem den såkalte sykepleierindeksen. En sykepleier har råd til en «leilighet» på 16 kvadratmeter sentralt i Oslo, men kan kjøpe en enebolig på 120 kvadratmeter i Arendal. | Foto: Skjermdump fra video, Eiendom Norge
ENORME FORSKJELLER: Analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi la tirsdag frem den såkalte sykepleierindeksen. En sykepleier har råd til en «leilighet» på 16 kvadratmeter sentralt i Oslo, men kan kjøpe en enebolig på 120 kvadratmeter i Arendal. | Foto: Skjermdump fra video, Eiendom Norge

Tirsdag presenterte Eiendom Norge og Eiendomsverdi «sykepleierindeksen» for første halvår 2021.

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe.

– Boliger er egentlig ikke så dyrt i Norge. Unntaket er Oslo og omegn. I Oslo har en sykepleier med en inntekt på 600.000 kroner nå bare råd til å finansiere 1,3 prosent av boligene som er til salgs. I praksis har Oslo vært utilgjengelig for denne gruppen siden 2017, sa analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi på arrangementet under Arendalsuka tirsdag.

– Utviklingen i indeksen i første halvår 2021 viser at muligheten for å bli boligeier for vanlige lønnsmottakere i Norge er blitt ytterligere redusert. Boliger tilgjengelig for sykepleieren går ned i alle byer i Norge, sier Francke Lund.

Han sier at de reduserte utlånsrentene ikke har kommet sykepleieren til gode på grunn av gjeldgradsbegrensningen i boliglånsforskriften.

Tror indeksen vil stabilisere seg

Boligprisutviklingen har allerede begynt å flate ut, og det er godt nytt for sykepleieren. Men det er også varslet høyere renter de neste årene.

– Høyere renter vil gi mer moderat prisutvikling i boligmarkedet, men også høyere lånekostnader. Derfor venter at vi sykepleierindeksen vil stabilisere seg på dagens nivå fremover, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– På grunn av høyt nyboligsalg den siste tiden vil vi få økt boligbygging i årene fremover. Det er bra, men det må ikke bli en hvilepute for kommunene. Bolig er en vare det tar lang tid å frembringe. Derfor må myndighetene ha full oppmerksomhet på reguleringsreserve og effektive byggeprosesser, sier han.

– Positiv effekt på boligbyggingen

– Og hvis venstresiden mener alvor med en tredje boligsektor, så er det tid for å handle nå. Kjøper kommunene boliger i nye prosjekter og områder, vil det kunne ha en positiv effekt på boligbyggingen, spesielt i Oslo, sier Lauridsen.

Han sier at en ny regjering også må ta raske og enkle grep på skattesiden.

– Dokumentavgiften innebærer at staten tar boligkjøperes egenkapital og svekker spesielt førstegangskjøperes kjøpekraft. Å fjerne dokumentavgiften vil senke terskelen for å bli boligeier i Norge, sier Lauridsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også