EiendomsWatch

KPI opp 5,7 prosent siste tolv måneder

Den kraftige KPI-veksten fortsetter. Prisveksten i mai er den høyeste SSB har registrert siden 1988.

NYE HØYDER: Grafen viser utviklingen i KPI og KPI justert for avgiftsendringer og energivarer (KPI-JAE) de siste to årene. | Foto: Statistisk sentralbryå

Prisveksten fra 2021 til mai i år endte på 5,7 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Veksten er 0,3 prosentpoeng høyere enn i april.

Veksten er det høyeste som er registrert siden desember 1988.

I en artikkel fra SSB sier seksjonssjef Espen Kristiansen at det først og fremst er økte priser på strøm og drivstoff som gjør at veksten er så høy.

Utviklingen fra april til mai – da vekstraten steg med 0,3 prosentpoeng – forklares med sterkere vekst i prisene på blant annet drivstoff, møbler og matvarer.

– Den høyere tolvmånedersraten kommer til tross for at strømprisene gikk noe ned fra april til mai, mens de gikk opp på samme tid i fjor. Isolert sett trekker strømprisen økningen i KPI ned, men prisene stiger på mange nok andre varer og tjenester til at veksttakten likevel øker fra april til mai, sier Kristiansen.

I desember skrev EiendomsWatch om hvordan eiendomsbransjen fikk grunnlaget for den høyeste leieprisjusteringen på 33 år da novembertallene endte på 5,1 prosent.

Les mer om tallene fra november:

Ett av eiendomsbransjens viktigste tall sluppet: Konsumprisene overrasker

Entra om overraskende inflasjonstall: – Det er viktig å se denne utviklingen over tid

Eiendomsbransjen ligger an til å få det største leiehoppet på 31 år

Mer fra EiendomsWatch

KMC Properties kjøper eiendom for 2 milliarder

KMC Properties varsler kjøp av opp til 24 eiendommer og en tomt i Norge, Sverige, Tyskland, Belgia, Polen, Finland og Danmark fra industriselskapet Bewi. Selskapet. – Dette er en transaksjon som endrer KMC Properties, sier administrerende direktør Liv Malvik.

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch