Norsk Eiendom-sjefen skuffet over regjeringens strømpakke

– Jeg er skuffet over at man ikke benytter sjansen til å rette noen virkemidler mot bransjen som påvirker strømtilgang og energieffektivitet i landets yrkesbygg, sier Norsk Eiendom-direktør Tone Tellevik Dahl. Hun håper på flere tiltak i statsbudsjettet.
ER SKUFFET: Norsk Eiendom-direktør Tone Tellevik Dahl ønsker på vegne av medlemmene tilgang på ENØK-midler. | Foto: Norsk Eiendom, Sturlason
ER SKUFFET: Norsk Eiendom-direktør Tone Tellevik Dahl ønsker på vegne av medlemmene tilgang på ENØK-midler. | Foto: Norsk Eiendom, Sturlason

Innrettingen på Regjeringens tiltakspakke for bedriftene i strømkrise løser bare halve utfordringen vi står overfor, mener Norsk Eiendom.

I en pressemelding vises det til at aktørene som kan beslutte og investere i viktige energieffektiviseringstiltak, nemlig eiendomsselskapene, ikke får tilgang til ENØK-midler i denne omgang, noe som kan bety at klima blir taperen.

– Det er ingen tvil om at de bedriftene som kommer inn under strømstøtteordningen, trenger dette sårt, men jeg er skuffet over at man ikke benytter sjansen til å rette noen virkemidler mot bransjen som påvirker strømtilgang og energieffektivitet i landets yrkesbygg, sier Tone Tellevik Dahl, direktør i Norsk Eiendom, i meldingen.

Nyere forskning fra Sintef viser at ved investering i energieffektiviseringstiltak kan Norge redusere strømforbruket årlig med 16 TWh i yrkesbygg alene, påpeker bransjeorganisasjonen. Mens vindkraft- og nettutbygging vil ta tid, så kan eiendomsbransjen levere betydelig klimakutt innen 2030.

Støtteordning ble avviklet

Enova avviklet støtteordning for energieffektivisering av bygg for noen år siden.

«Dagens strømkrise viser hvor feilaktig den beslutningen var», heter det i meldingen.

Mens regjeringens tiltakspakke nå rettes seg mot enkeltbedrifter og leietakere i yrkesbygg, så er ingen tiltak rette mot dem som investere i energieffektiviseringstiltak, og hvor leietaker får hele gevinsten.

– Med strømkrisen vi nå står i bør satsingen på tiltak som gir varige effekter være vel så viktig, all den tid klimakrisen er større enn strømkrisen. Gjeninnføring av ENØK-støtte til byggeiere er et slik tiltak. Energieffektivisering gir effekt både på kort og lang sikt. Ikke bare kan det bedre en krevende økonomisk situasjon for bedriftene i dagens bygg som får skyhøye strømregninger om dagen. Det reduserer trykket i kraftnettet og til slutt, det bidrar også til helt nødvendige klimakutt. Regjeringen bør ikke la denne Kindereggmuligheten gå fra seg, sier Tellevik Dahl.

Håper på flere tiltak

Hun håper regjeringen ikke er ferdig med å fylle tiltakskurven.

– Eiendomsselskapene landet over står klare til å fremskynde og skalere opp energieffektiviseringstiltak i dagens yrkesbygg, hvis de får litt starthjelp, gjennom ENØK-støtte. På vegne av klima, og alle oss som prøver å bidra til å nå våre klimamål innen 2030, så håper jeg Regjeringen leverer disse tiltakene allerede ved fremleggelsen av statsbudsjettet om tre uker, sier Norsk Eiendom-sjefen i pressemeldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo