EiendomsWatch

Næringsbygg: Kraftig vekst i igangsettingstillatelser i august

Det ble gitt grønt lys for bygging av 410.000 kvadratmeter næringsbygg i august. Det tilsvarer nesten en dobling i forhold til normalen.

OPP 90 PROSENT: Antallet igangsettingstillatelser var mye høyere i august i år enn det som har vært vanlig de siste årene. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det ble registrert igangsettingstillatelser til 410.000 kvadratmeter nytt yrkesbyggareal i august. Det er 53 prosent høyere enn i samme måned i 2021 og 90 prosent høyere enn det som har vært vanlig for måneden siste fem år, skriver Prognosesenteret i en melding.

Hittil i år er det gitt tillatelser til 2,53 millioner kvadratmeter, 18 prosent over fjoråret på samme tid.

Offentlige bygg er hittil i år 13 prosent bak 2021, målt i kvadratmeter, mens private næringsbygg ligger 30 prosent foran.

De siste 12 månedene er det registrert 3,884 millioner kvadratmeter yrkesbyggareal totalt, som er en økning på 21 prosent fra foregående ikke-overlappende 12 måneders-periode.

Det ble registrert igangsettingstillatelser til 1587 nye boliger i august. Dette var 8 prosent lavere enn samme måned i 2021, og 33 prosent under snittet for måneden de siste fem årene.

Hittil i år er det gitt tillatelser til 19.183 boliger, som er 3 prosent flere enn samme periode i 2021. Siste 12 måneder er det gitt tillatelser til 30.443 boliger, som er 3 prosent over foregående ikke-overlappende 12 måneders periode.

Prognosesenteret venter at den rullerende 12-måneders igangsettingen skal ned fremover blant annet på grunn av høye byggekostnader, renteøkninger og økt usikkerhet.

Mer fra EiendomsWatch

Ny analytiker i Malling hentet fra Veridian

Etter ett år i Veridian Analyse har Peder O. Fjellvang gått over til analytikerstilling i Malling & Co. Der er han blitt en del av et lag som får stadig nye fjes, ifølge den nye arbeidsgiveren.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch