Google skal bygge skyregion med flere datasentre i Norge

Det er ennå ikke avgjort hvor i Norge de nye datasentrene skal ligge, men Google legger vekt på områder med kraftoverskudd og vil trolig bruke milliardbeløp på satsingen. – Du klarer ikke å investere i en skyregion hvis du ikke bruker en betydelig sum penger, sier norgessjefen i Google Cloud.
FLERE DATASENTRE: – Vi har en rekke steder vi ser på. Endelig beslutning om de tre stedene er ikke fattet ennå, sier norgessjefen for Google Cloud Kjell Arne Yttervik til digi.no.
FLERE DATASENTRE: – Vi har en rekke steder vi ser på. Endelig beslutning om de tre stedene er ikke fattet ennå, sier norgessjefen for Google Cloud Kjell Arne Yttervik til digi.no.

Google Cloud skal bygge en skyregion i Norge. Det innebærer bygging av flere datasentre som skal kobles opp på det norske strømnettet og bruke fornybar energi fra norske energikilder. Det skriver Google i en pressemelding gjengitt av vår søsteravis EnergiWatch.

– Denne kunngjøringen er et tydelig eksempel på at Google øker sine investeringer i Norge, og at vi forsterker våre forpliktelser til å støtte en bærekraftig digitalisering i hele regionen, sier Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google.

Fra før av har Google 35 skyregioner for sin skytjeneste Google Cloud. Med en lokal region kan norske kunder etablere skytjenester uten at dataene går utenfor landets grenser. Skytjenesten leverer også Googles kjente tjenester som søk, Youtube, Gmail og Google Docs.

Google Norge er svært glade for at Norge nå får en egen skyregion, og de mener det vil åpne mange muligheter for norske bedrifter. Det inkluderer energibransjen.

– Én ting er å bygge datasenter, men det er også viktig å gjøre det på en måte som bidrar til verdiskapning i det norske samfunnet. Alt rundt energi er et viktig tema for oss, sier norgessjefen for Google Cloud, Kjell Arne Yttervik til digi.no.

I milliardklassen

Han opplyser at det så langt ikke avgjort hvor datasentrene skal plasseres, men han bekrefter til digi.no at det er viktig å legge datasentre i områder med kraftoverskudd.

– Vi har en rekke steder vi ser på. Endelig beslutning om de tre stedene er ikke fattet ennå, sier Yttervik.

Hvis alt går som planlagt kan de første avtalene være signert allerede før jul, skriver Digi. Yttervik vil ikke ut med hvor stor investeringen vil være i kroner og øre, men legger ikke skjul på at det er snakk om mye penger.

– Du klarer ikke å investere i en skyregion hvis du ikke bruker en betydelig sum penger. Det eneste referansegrunnlaget jeg har, er hva det har kostet å bygge tilsvarende sentre i andre regioner, og da snakker vi milliarder av kroner, sier han til nettstedet.

Ser man mot anlegget Google har bygd opp i Finland, har selskapet så langt investert mer enn 12,5 milliarder norske kroner.

Vil drive uten utslipp

Den amerikanske IT-giganten er opptatt av fornybar energi, og kjøper regelmessig opprinnelsesgarantier for alle sine datasentre. Selskapet har forpliktet seg til å operere utelukkende på utslippsfri energi innen 2030.

– Overgangen til et mer fornybart og elektrifisert samfunn krever digitalisering av energisystemet. Både etablerte og nye aktører i energisystemet er avhengig av evnen til å jobbe sammen gjennom sanntidsdata og delte analyser. Da trenger vi offentlige skyer med fleksible og skalerbare løsninger. Samtidig er det viktigere enn noen gang at vi kan beskytte kritisk infrastruktur lokalt i Norge. En norsk skyregion gir oss muligheten til å løse begge disse utfordringene, sier Jon Andreas, Pretorius, CIO i nettselskapet Elvia.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo